Paikalliset | 05.11.2020 08:40

Tuho uhkaa maapalloa, pelastajiksi joutuvat nykyiset lapset ja nuoret

Tuho uhkaa maapalloa, pelastajiksi joutuvat nykyiset lapset ja nuoret

15-vuotias Maunun koulun oppilas Petra Käär piirsi viime lukuvuonna kuvaamataidon valinnaistunnilla kuvan ilmastonmuutoksesta. Kuva päätyi lapsiasiainvaltuutetun toimiston julkaiseman kirjan kansikuvaksi. Ismo Söderling puolestaan on yksi kirjan kirjoittajista.

Rusko 15-vuotias Maunun koulun oppilas Petra Käär hymyilee vähän vinosti, kun häneltä kysyy vanhempien sukupolvien roolista ilmastonmuutoksen torjunnassa tai laajemmin maailman tulevaisuuden takaamisessa.
—No joo, se taitaa olla heidän osaltaan loppuunkäsitelty asia. Minun sukupolveni, tai myöhemmät sukupolvet, tulee nämä asiat ratkaisemaan. Mutta ennen sitä käydään todella syvällä, ja parempaan aikaan päästään vasta laajojen tuhojen ja pohjakosketuksen kautta, Käär tiivistää tuntojaan.

Käär ei ole ajatuksineen yksin. Viime viikolla oikeusministeriön lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen toimisto julkaisi Maapallon tulevaisuus ja lapsen oikeudet -nimisen kirjan, jossa eri tieteenalojen kirjoittajat käsittelevät maapallon tulevaisuuden ja lastenoikeuksien kysymyksiä. Yksi kirjoittajista on ruskolainen dosentti, tutkija ja tietokirjailija Ismo Söderling. Söderling kirjoitti yhdessä valtiotieteiden tohtori Rainer Grönlundin kanssa kirjaan artikkelin otsikolla ”Ilmastonmuutos pilaa jääkarhujen kodin” - Maapallon nykytila ja tulevaisuus koululaisten piirroksin kuvattuna. Artikkelin pohjaksi kerättiin neljän kunnan kahdeksasta peruskoulusta oppilaiden piirustuksia, joita kertyikin lähes 250. Kuvien yhteyteen lapset ja nuoret liittivät 150 tekstinpätkää, joissa avattiin kuvien taustoja ja merkityksiä.
—Suoraan sanottuna piirustukset ovat hämmästyttävän korkeatasoisia ja oivaltavia. Ilmastokeskustelun piirissä on hyvin vähän sukupolviajattelua, vaikka muutokset koskettavat eniten juuri nuorempia sukupolvia. Keski-ikäiset puhuvat dieselveroista ja muista lillukanvarsista, vaikka ratkaistavana on napajäiden sulamisen, Amazonin sademetsien polttamisen ja sukupuuttoaallon kaltaisia asioita, Söderling harmittelee.
—Ikävintä asiassa on se, että 80 prosenttia lapsista näkee ilmastonmuutoksen todellisena uhkana.

Ilmastonmuutos itsestäänselvää

Petra Käärille globaali aihe oli helppo tartuttava. Ympäristöasiat ovat kiinnostaneet pitkään, ja kotonakin on aiheesta paljon puhuttu.
—Olen ehdottomasti enemmän ympäristöihminen kuin kuvataiteilija. Nyt kun katson piirtämääni kuvaa, se näyttää oikeastaan aika hirveältä, vaikka asia tuleekin siinä selväksi, Käär toteaa.
Tämän ajatuksensa kanssa Käär on yksin, sillä hänen piirtämänsä kuva valittiin kirjan kansikuvaksi. Muutenkin Ruskon Maunun koulun oppilaat erottuivat aineistosta laadullisesti edukseen.
Ruskon neljän koulun lisäksi lapset ja nuoret osallistuivat hankkeeseen Oulaisissa, Turussa ja Paraisilla. Erot kaupunkilaisten ja maaseudulla asuvien välillä näkyvät piirroksissa hyvin.

—Maaseudun kouluissa urbanisoituminen, kuten moottoritiet tai kerrostalot, nähtiin uhkana omalle elinympäristölle. Kaupungissa taas korostuivat enemmän globaalit aiheet. Tällöin lasten kuvissa näkyi hyvin myös materialismi: ilmastonmuutos ja uusi teknologia tiivistyy etenkin poikien keskuudessa sähköauto Teslaan, Ismo Söderling avaa aineiston pohjalta tehtyjä tulkintoja.
—Kaikkiaan lasten huoli maapallon tulevaisuudesta on yhteinen ja suuressa kuvassa samansuuntainen, toteaa Söderling.

Lapsille ja nuorille ilmastonmuutos on itsestäänselvä asia, joka näkyy ja kuuluu aivan kaikessa. Petra Käärille ja hänen sukupolvelleen ilmastonmuutos on ollut aina todellisuutta.
—Itseni kannalta se ei pelota, mutta ympäristön kannalta kyllä. Toisaalta muutos myös kiehtoo. Vaikutukset ulottuvat kuitenkin yhteiskunnan joka osa-alueeseen, luonnontieteilijäksi tähtäävä yhdeksäsluokkalainen pohtii.

Käär painottaa yksilön valintojen sijaan kuntien ja valtioiden vastuuta. 15-vuotiaan mahdollisuudet vaikuttaa kun ovat vähissä.
Ruotsalaisen, nyt 17-vuotiaan Greta Thunbergin aloittama, sittemmin maailmalla levinnyt ilmastolakkoilu kolahtaa myös Kääriin.
—Arvostan Thunbergin toimintaa, mutta en olisi siihen itse valmis. Toisaalta, jos lakkoilulla on vaikutusta edes puoleen prosenttiin ihmisistä, se on arvokasta.

Matti Lehtonen

Leena Valtanen | 05.11.2020 17:06

Hienoa Petra

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.