Paikalliset | 15.10.2020 08:41

Nuorten ilkivalta lopetti kirjaston omatoimialueen viikonloppukäytön

Nuorten ilkivalta lopetti kirjaston omatoimialueen viikonloppukäytön

Liedon kirjaston omatoimialue on toistaiseksi viikonloppuisin suljettu.

Liedon kirjaston omatoimialue on toistaiseksi suljettu viikonloppuisin. Syinä tälle ovat toistuva ilkivalta ja järjestyshäiriöt. Viikolla omatoimialue on edelleen avoinna iltaisin kello 19—21.
—Alkoi olemaan sen verran paljon häiriötä ja ilkivaltaa, ettemme keksineet muita keinoja. Viimeisimpänä tekona lehtihyllyköstä oli revitty pleksi irti. Kirjaston kokolattiamatto on myös huonossa kunnossa. Siihen on puolen vuoden sisään tahrittu runsaasti eri juomia ja viimeksi sunnuntaina mehupurkkia on heitelty pitkin lattioita, kirjaston vs. palvelupäällikkö Sirpa Suomela kertoo.

Muita tihutöitä kirjastossa ovat olleet paperilla tukitut wc-pöntöt, päihteiden käyttö, nuuskapusseilla roskastus ja yleinen metelöinti sekä muiden asiakkaiden häiritseminen. Henkilökunnalla meni paljon työaikaa valvontakameroiden tutkimiseen. Tästä syystä tilanne oli pakko katkaista sulkemalla viikonloppukäyttö.
—Nuoret itse ovat kertoneet tulevansa omatoimialueelle, koska heillä ei ole muuta paikkaa minne mennä. Keskustan nuorisotalokin on vain auki muutamana päivänä arkisin ja joskus yökahvilana viikonloppuisin.
Suomela kokee, että tilanne vaatisi moniammatillista ratkaisua.
—Tarvitaan neuvottelua kunnan nuoriso- ja sosiaalipuolen kanssa.

Käyttökiellolla ei tehoa

Aikuiset omatoimialueen viikonloppukäyttäjät ovat kertoneet nuorisojengin odottavan kirjaston ovella sitä, että joku kirjautuisi sisään. Liukuovien avautuessa suuri joukko ryntää sisään, eikä heitä voida ilman kirjautumista tunnistaa.
—Moni on tästä syystä kääntynyt kannoillaan ja jättänyt tulematta kirjastoon kokonaan. He eivät ole halunneet päästää nuoria sisään, saati joutua tilanteeseen, jossa vastustaisivat heitä, Suomela selvittää.
Hänen mukaansa tilan ongelmakäyttäjät ovat yläasteikäisiä, noin 13—15-vuotiaita nuoria.

—Ne, jotka on saatu kiinni, ovat saaneet käyttökiellon omatoimialueelle ja heidän vanhemmilleen on soitettu. Kiellosta huolimatta heitä on edelleen näkynyt valvontakamerakuvissa esimerkiksi sohvalla makoilemassa.
Omatoimialueen häiriökäytös ei silti ole uusi asia, vaan sitä on jatkunut jo pitkään.
—Jo ennen korona-aikaa kirjaston sisempi liukuovi oli revitty voimalla auki. Sen korjaus tuli kunnalle kalliiksi, Suomela tietää.
Nyt kirjasto kaipaa ratkaisuideoita ongelmaan. Miten kirjastosta saataisiin turvallinen paikka viikonloppuisin kello 21 asti?
—Joku ehdotti, että kirjastossa voitaisiin soittaa klassista musiikkia, jotta nuoret pysyisivät poissa, Suomela naurahtaa.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.