Paikalliset | 15.10.2020 08:38

Kurjenrahkan kansallispuiston viimeisetkin suo-ojat tukitaan

Kurjenrahkan kansallispuiston viimeisetkin suo-ojat tukitaan

Vajosuolla on jo aloitettu ojien tukkiminen. Kuva: Johanna Ruusunen

Vahdon Vajosuolla tukitaan viimeisenkin ojitetun suoalueen ojat, jotta luonnontilaan palautuminen käynnistyy. Kurjenrahkan kansallispuisto on monipuolinen suoalueiden kokonaisuus, jonka luontoa autetaan entistä parempaan tilaan kunnostamalla niitä osia, joita on aiempina vuosikymmeninä yritetty ojittamalla kuivattaa metsätalouskäyttöön.

Vajosuolla kaivinkone täyttää suo-ojat. Kohteessa on ensin raivattu pienpuustoa ojalinjoilta, jotta kaivinkone pääsee liikkumaan. Työtä jatketaan myöhemmin poistamalla ylimääräistä puuta, jos talviolosuhteet sallivat.
Kurjenrahkan ennallistaminen on osa EU:n rahoittamaa Hydrologia-LIFE-hanketta, josta vastaa Metsähallituksen Luontopalvelut.

Suo palautuu itsestään

Ennallistaminen hyödyttää soilla eläviä lajeja. Kohde on osa Kurjenrahkan kansallispuiston Vajosuon keidassuokokonaisuutta. Keidassuolla kuivemmat kohdat eli kermit sijaitsevat märkien alueiden eli kuljujen välissä. Ennallistettava alue on ollut luonnontilassa hyvin avointa, pääosin nevaa ja harvapuustoista rämettä. Suot on ojitettu tiheästi ja ojat ovat niin vanhaa alkuperää, että vesitasapaino, kasvillisuus ja puusto ovat muuttuneet hyvin paljon alkuperäisestä.

—Ennallistamisen odotetaan elvyttävän alueen taantunutta ja osin kadonnutta suolajistoa, sanoo erikoissuunnittelija Johanna Ruusunen Metsähallituksesta.
Vajosuota ennallistetaan nyt syksyllä 2020. Tukkimistyö alkoi 12.10. ja kestänee pari viikkoa. Ennallistettavan alueen pinta-ala on 42 hehtaaria, josta osa toteutetaan LIFE-hankkeessa ja osa ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelman myötä.
—Reittejä pitkin voi töistä huolimatta kulkea, mutta kävijöiden on hyvä huolehtia siitä, että kaivinkoneen kuljettaja huomaa kulkijat. Turvavälit on hyvä muistaa nyt myös liikkuvaan työkoneeseen, muistuttaa Ruusunen.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.