Paikalliset | 15.10.2020 08:34

Mikä kerran louhitaan, se katoaa iäksi

Mikä kerran louhitaan, se katoaa iäksi

Ruskon kunta aikoo hyödyntää Sikovuoren kallion kiviaineksen. Kallio louhittaisiin tasaiseksi. Anu Tuominen haluaa jättää kallion tuleville sukupolville.

Ruskon kunnanhallituksen lokakuun alun kokouksen erään pykälän otsikkona oli Sikovuoren alueen kallioiden hyödyntäminen. Esityksen mukaan kunta vuokraisi alueen yrittäjälle, joka louhisi kalliot. Sen jälkeen Sikovuorentien varrella olisi tasaisia teollisuustontteja.
Kunnanhallitus päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi. Ennen tarjouspyynnön jättämistä tulee valmistella kunnan oma suunnitelma ja tavoitteet hankkeen toteuttamiseksi. Tavoitteina mainitaan muun muassa liikennejärjestelyt, tontit, louhintajärjestys ja meluhaitat.

Anu Tuominen haluaa säilyttää Sikovuoren kallion.
—Aikaisemmissa kaavailuissa Sikovuori on jätetty suunnitelmien ulkopuolelle. Mikä on seissyt miljardeja vuosia, aiotaan nyt hävittää, Tuominen sanoo.
—Aiemmassa kaavaluonnoksessa oli kaavailtu teollisuustontteja Sikovuorentien varteen, mutta itse Sikovuori oli jätetty kaavan ulkopuolelle. Teollisuustontit voitaisiin siis edelleen kaavan mukaan toteuttaa ja Sikovuori säästää ulkoilijoille ja esimerkiksi kalliokiipeilijöille, kunhan yhteys Sikovuorentielle säilyisi.
Lähteenmäen asemakaava ja asemakaavan muutosehdotus valmistui vuonna 2015. Valtuusto hyväksyi sen huhtikuussa 2016. Kaava-alueen yleiskuvauksessa mainitaan, että suunnittelualuetta rajaa etelässä Sikovuori.

—Lähteemäen asukkaat käyttävät aluetta ulkoiluun. Moni ruskolainen ei edes tiedä, että metsän keskeltä löytyy kallio. Sen päältä on suora näkymä kiitoradalle ja sieltä näkyy telakan nosturi, Tuominen kuvailee Sikovuorta.
—Ilmailunäytösten aikaan Sikovuoren päällä ovat parhaat katselupaikat. Väentungos on sen mukainen.
Paikallisten asukkaiden kannalta kalliosta on myös selvää hyötyä, sillä se on luonnollinen melueste tien suuntaan.

—Kallion räjäyttäminen ei ole ongelmatonta. Lähimmät asutukset sijaitsevat 100—200 metrin päässä kalliosta. Siitä saatava kiviaineksen määrä jää myös aika pieneksi, joten rahallinen hyöty on sen mukainen.
Tuominen (kok.) on teknisen lautakunnan jäsen.

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.