Paikalliset | 08.10.2020 07:53

Ruskon kesäteatteri odottaa päätöstä nuorisotalon kohtalosta

Ruskon kesäteatteri odottaa päätöstä nuorisotalon kohtalosta

Katri Alajärvi toivoisi, että Rusko voisi saada yhteisen yhdistysten talon, jossa kaikilla olisi mahdollisuus kokoontua ja harrastaa. Taustalla Ruskon nuorisotalo.

Ruskon nuorisoseuran kesäteatteri on elänyt jo pitkään epävarmaa aikaa. Yksityisen omistajan tontilla sijaitsevan kesäteatterin lavan ja katsomon vieressä sijaitsevan kunnan mailla olevan nuorisotalon kohtalo on tällä hetkellä päättäjien käsissä. Mikäli huonoon kuntoon päässeen talon purkamisesta päätetään, saattaa koko kesäteatterin toiminta päättyä.
—Olemme käyttäneet nuorisotaloa kahvitukseen ja sosiaalitiloina. Olemme myös harjoitelleet siellä toisinaan. Talon kellarista löytyy puolestaan kaappitilaa teatterin pukuvarastolle, nuorisoseuran puheenjohtaja Katri Alajärvi kertoo.
Tänä vuonna nuorisoseuran piti viettää 125-vuotisjuhlaansa. Kulunut vuosi on kuitenkin ollut varsinainen sekamelska koronapandemian ja purku-uhan kanssa painiskelevan talon takia. Tästä syystä juhlallisuudet ovat jäissä ja tunnelma on odottava.

Toiveena saada yhdistysten talo Ruskolle

Puheenjohtaja toivoo Ruskon kunnanhallitukselta pikaista päätöstä asiassa. Hän on omalta osaltaan pyrkinyt muistuttamaan kuntaa tekemään päätöksen mahdollisimman nopeasti, jotta teatteri tietäisi, mitä se voi seuraavaksi tehdä.
—Vaihtoehdot ovat, että teatteri laittaa pillit pussiin tai homma saadaan pyörimään. Laitoin kirjoituksen tekniseen lautakuntaan ja kyselin, että missä mennään ja toivoin, että päätös tulisi, Alajärvi kertoo.
Jos nuorisotalo puretaan, ei teatterilla ole vaihtoehtoja toiminnan jatkamiseen.

—Lava ja katsomo ovat pultatut paikalleen, eikä niitä voi siirtää. Ilman tiloja teatteri ei voi tehdä mitään. Edes kontit ja bajamajat eivät käy vaihtoehdoksi, kun parhaimmillaan katsomossa on 150 ihmistä.
Nuorisoseura voisi Alajärven mukaan jatkaa toki toimintaansa, mutta teatterille se ei olisi vaihtoehto ilman tiloja. Hänellä on kuitenkin ehdotus tilanteen ratkaisemiseksi.
—Toivoisin, että Rusko satsaisi kulttuuriin. Viime vuodet panostus on ollut liikuntapaikkoja kohtaan. Olisiko nyt aika panostaa kulttuuriin ja luoda yhdistysten talon Ruskolle?

Alajärven ajatuksissa talo voisi pitää sisällään keittiön, tilat teatterille, kursseille, kerhoille, leireille, eläkeläisten tansseille ja kuoroharjoituksille. Jopa nuorisotilat ja vanhusten päivätoiminta voisivat toimia saman katon alla.
Kunnanhallituksellekin Alajärvellä on sanottavaa.
—Ymmärrän, jos talossa on vikoja ja se pitää purkaa. Toivon kuitenkin, että samalla tulisi päätös, mitä sen tilalle tai lähelle saadaan. Ja se olisi toivottavasti yhdistysten talo.


Jatkuva ilkivalta lannistaa

Toinen negatiivinen seikka epävarmuuden keskellä olevan teatterin arjessa on pitkään jatkunut ilkivalta sen lavalla ja katsomossa. Alajärven mukaan alaikäiset potkulautailijat ja nuoriso ovat tehneet tehokasta tuhotyötä alueella.
—Paikat on nyt tuhottu korona-aikana ja lavan ja katsomon lisäksi varastotkin on rikottu. Nämä kaikki on rakennettu vapaaehtoistyöllä. Hekin kyllästyvät rakentamaan aina saman uudelleen joka vuosi. Tähän on mennyt jo tuhansia euroja ja tunteja hukkaan, hän pahoittelee.

Ruskon kesäteatterin riveissä on noin 20 näyttelijää. Hallituksessa häärii kymmenisen aktiivia.
—Tämä on etenkin perheiden harrastus. Ruskon teatteri onkin ollut 2000-luvulla aktiivinen etenkin lastenteatterin saralla.
Teatteri on Alajärven mukaan tarjonnut lukuisille lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa. Toisilla näytteleminen on päätynyt jopa ammatiksi asti.

—Parhaimpina vuosina katsojia on ollut jopa 2000. Viime vuonna katsojia oli 1800, vaikka näytelmä Tippukivitapaus oli vieras monelle. Sitä käytiin katsomassa Helsingin Kansallisteatterista asti.
 
Ina Virtanen

Tapio Toivonen | 08.10.2020 21:06

Eiköhän tilalle vähintään jotain jos puretaan. Teatteri harrastus on hyvä ponnahduslauta monelle nuorelle elämässä eteenpäin, itsevarmuutta tuo nuorelle esiintymisen kautta.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.