Paikalliset | 01.10.2020 08:38

Perhekuntoutusyksikkö Kajo avasi ovensa Lietoon

Perhekuntoutusyksikkö Kajo avasi ovensa Lietoon

Merikratoksen aluejohtaja Hanna Seppälä ja toimitusjohtaja Henna Komonen iloitsivat uuden perhekuntoutusyksikön avaamisesta.

Lieto
Merikratoksen Lietoon rakennuttamassa perhekuntoutusyksikkö Kajossa vietettiin avajaisia maanantaina. Taloa ja sen toimintaa esittelivät aluejohtaja Hanna Seppälä ja toimitusjohtaja Henna Komonen.
Yksikön pihassa olevassa korkeassa rakennuksessa toimivat lastensuojelun avohuollon palvelut sekä terapia- ja työnohjaustoiminta. Lokakuun alussa ympärivuorokautinen perhekuntoutustoiminta starttaa varsinaisessa asumisyksikössä, jonne mahtuu asumaan yhteensä neljä perhettä. Vastaava yksikkö on valmistunut jo aiemmin Mikkelin suunnalle pari vuotta sitten. Nyt Kajo on pystytty hienosäätämään aiempien kokemusten perusteella.
Hanna Seppälä, Henna Komonen sekä palvelujohtaja Mikko Niemelä ovat kaikki tyytyväisiä paikan uuteen sijaintikuntaan.
—Lieto on pieni, vireä ja elinvoimainen. Luomme tänne 30 uutta työpaikkaa, samalla tuoden lisäarvoa kuntaan, Mikko Niemelä kertoo.
Kaikki kiittelevät Lietoa nopeasta toiminnasta. Alun alkaen haaveena oli saada perhekuntoutusyksikkö rakennettua Kaarinaan, mutta naapurien vastustuksen takia hankkeesta luovuttiin. Liedon kohdalla vastaavasta ei ollut tietoakaan ja yksikkö otettiin avosylin vastaan ja hanke lähti toteutumaan nopealla vauhdilla.
—Kyseessä ovat kuitenkin aivan tavalliset perheet, jotka meillä asuvat, Henna Komonen toteaa ja ihmettelee Kaarinassa esiin noussutta vastustusta.

Koti neljälle perheelle

Kuka tahansa perhe voi joutua tilanteeseen, jossa se tarvitsee perhekuntoutusta. Tällöin kunta hankkii perheelle palvelun.
—Perhe muuttaa asumaan yksikköön ja toivomme, että kuntoutusjakso olisi tarpeeksi pitkä, kestoltaan puolesta vuodesta vuoteen. Tilaajan kunto kuitenkin määrittää keston ja sitä pohditaan yhteistyössä, Hanna Seppälä kertoo.
Kajoon mahtuu enimmillään neljä perhettä. Asunnot ovat muunneltavissa niin, että jos taloon saapuu oikein iso perhe, voidaan asuntoja yhdistää. Asunnot sijaitsevat talon päädyissä ja niiden välissä on yksi ylimääräinen makuuhuone, joka voidaan tarvittaessa liittää haluttuun asuntoon.
—Joka perheellä on oma sisäänkäynti ja he elävät omaa arkeaan. Talosta löytyy myös yhteisölliset tilat, joita käytetään kuntoutukseen, Henna Komonen kertoo.
Talon työntekijät ovat paikalla ympärivuorokautisesti.
—Yksi yöllä ja aamu- ja iltavuorossa ohjaajia on useampia, Komonen kertoo.
Jos perheitä olisi asukkaina enemmän kuin neljä, saattaisi muodostua kuva laitosmaisuudesta. Tärkeintä onkin luoda kodikas tunnelma kaikille.
—Oletettavasti suurin osa asukkaista on Turusta ja ympäristökunnista. Tulemme vielä osallistumaan Uudenmaan kilpailutukseen, mutta toki palvelemme mielellämme sijaintikuntaa, Hanna Seppälä kertoo.
Kajo tarjoaa perhekuntoutuksen lisäksi perheiden yhdistämistä ja ensikotipaikkoja vauvaperheille, kuten esimerkiksi nuorille äideille.
—Äiti voi tulla meille asumaan jo raskausaikana, mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, Henna Komonen selvittää.
—Lisäksi teemme perheiden jälleenyhdistämistä. Esimerkiksi silloin, kun lapsen huostaanottoa aletaan purkamaan ja palataan takaisin biologisen perheen luo, Hanna Seppälä sanoo.
Koko kuntoutuksen tarkoitus on, että perhe lopulta pärjäisi kotona ilman vahvaa perhekuntoutusta.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.