Paikalliset | 03.09.2020 08:29

Opiskelijat poistivat keltalammikkia Aurajoesta

Opiskelijat poistivat keltalammikkia Aurajoesta

Ammattiopisto Livian opiskelijat Satu Nurmi ja Auli Körsar poistamassa keltalammikkia Vanhalinnan rannasta. Keltalammikki on vieraslaji, joka leviää nopeasti.

Lieto Keltalammikki on vieraskasvi, joka tavattiin ensimmäisen kerran luonnonvaraisena Littoistenjärvessä vuonna 2012. Se voi muodostaa veden pinnalle tiheää kasvustoa aiheuttaen happikatoa ja veden laadun huononemista. Sitä on löydetty myös Aurajoesta ja Raision Haunisten altaalta sekä Naantalista ja Maskusta.
Aurajokisäätiö ja Ammattiopisto Livia kokeilivat keltalammikin poistoa Vanhalinnassa vuosi sitten. Keskiviikkona Aurajokisäätiö ja Livian opiskelijat kokeilivat uusia tapoja kitkeä kasvia. Samalla selvitettiin, oliko viime vuoden talkoista hyötyä.
—Keltalammikki muistuttaa hieman ulpukkaa. Aurajoessa se kasvaa nauhamaisesti Turkuun saakka, kertoo Aurajokisäätiön toiminnanjohtaja Sinikka Paulin.
Aurajoessa kasvi on levinnyt tietenkin yläjuoksulta, mutta vielä ei tiedetä, onko sitä mahdollisesti Savijoen uomassa. Liedon aluetta pitäisikin kartoittaa enemmän.
—Jos asukkaat havaitsevat rannassa keltalammikkia, siitä voi ilmoittaa joko meille Aurajokisäätiöön tai vieraslaji.fi-sivuston kautta.
Yksi ongelma on, mitä tehdä kitketylle kasvimassalle. Keltalammikki leviää helposti. Tutkittavana on, voisiko kasvimassaa käyttää biokaasulaitoksissa niin, että kasvin siemenet kuolevat. Viime vuonna rannalle nostettu kasvimassa poltettiin.
Vanhalinnassa kasvia poistaneet opiskelijat suorittavat luonto- ja ympäristöalan perustutkintoa, josta he valmistuvat ympäristönhoitajiksi. Vanhalinnassa tutkinnon osana oli vesistöjen kunnostaminen ja hoitaminen. Opiskelupaikkana on Paraisilla oleva Kalatalous- ja ympäristöopisto.
—Opiskelijat ovat monimuoto-opiskelijoita. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jonka pohjalta koulutuksen pituus määräytyy, kertoo opettaja Lotta Hagman.
—Opiskelussa on paljon tällaisia käytännön jaksoja. Tällä viikolla on myös ruovikonpoistoa, pienpuron kunnostusta ja käymme katsomassa kosken kunnostusta. Näin korona-aikaan teoriatuntejakin on pidetty ulkona.
Keskiviikon talkoissa yhteistyökumppanina oli myös Vanhalinna.

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.