Paikalliset | 13.08.2020 08:49

Monivuotiset juuret lietolaiseen maaperään?

Monivuotiset juuret lietolaiseen maaperään?

Qadir Qadri ja Liedon kunnanvaltuuston demaripuheenjohtaja Minna Ylikännö tutkivat Qadrin basilikakasvustoja. Iso työ on tuottanut myös tulosta.

Lieto Kirkkotien varren viljelypalstoilla tuoksuu. Yrttejä, kukkia ja vihanneksia kasvaa 36:lla aarin palstalla vielä ensi kuun loppuun. Sen jälkeen tulee traktori ja kyntää pellon nurin. Paitsi, jos viljelypalstoillaan koko kasvukauden touhunneet paikalliset saavat toiveensa läpi.
—On tosi harmi, että palstat vuokrataan vain yhdeksi kaudeksi kerrallaan. Maaperä on savista ja kuivalla pölyistä, eikä sitä kannata lähteä parantamaan joka vuosi erikseen. Kasvatuslaatikot ja muut rakennelmat joudutaan tekemään joka kevät uudestaan, Ahmad Husseini harmittelee.
Kurditaustainen Husseini on viljellyt omaa palstaansa seitsemän vuotta. Tänä vuonna aarilla kasvaa ainakin purjosipulia, korianteria, samettikukkia, tilliä ja muita yrttejä. Jos maa jätettäisiin kyntämättä, ainakin purjo ja minttu talvehtisivat paikalla.

Tarvetta myös vedelle ja vessalle

Liedon 4H-yhdistyksen kautta kunnan mailta vuokrattavia palstoja on tänä kesänä 36. Puutarhureiden toiveena on tehdä vuokraamisesta monivuotista, jotta aluetta voitaisiin kestävästi kehittää. Aurajokeen — josta muuten otetaan viljelypalstojen kasteluvesi — rajautuvalle tontille ei ole rakennuksia tulossa.
—Meidän mielestämme viljelypalstat ovat erittäin hyödyllisiä varsinkin maahanmuuttajataustaisille lietolaisille. Suosio on kasvanut, ja palstoja vuokrattu joka vuosi enemmän, Liedon 4H:n hallituksen puheenjohtaja Taru Mäki kertoo.
Ahmad Husseini, Jalal Sharifi ja Qadri Qadir mainitsevat ongelmiksi myös Kirkkotien "etenkin lapsille!" suojattoman ylityksen sekä juomaveden ja wc:n puuttumisen.
—Tosi hieno juttu tämä (viljelypalstojen vuokraus) joka tapauksessa on! Toivoisimme vain sitä, että aluetta voitaisiin kehittää, miehet sanovat.
Maanantaina paikan päällä sarkojen päässä poikkesivat kunnanjohtaja Esko Poikela ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Minna Ylikännö. Kumpikaan ei nähnyt varsinaisia esteitä viljelypalstatoiminnan monivuotisuudelle.
—Juuri tämänkaltaista toimintaa Liedon keskustaan otetaan mielellään. Vielä, kun kustannukset ovat kunnalle olemattomia, toimintaa on helppo tukea, itsekin 4H:n hallitukseen kuuluva Ylikännö painotti.
Kunnanjohtaja taas pohti, olisiko tämänkaltaiseen hankkeeseen mahdollista saada Varsin Hyvän kautta Leader-rahaa.
Päätöksiä odotellaan vielä loppukesän aikana. Viljelypalstojen monivuotisuudesta voitaneen päättää virkamiestasolla nopeastikin, mahdollisille muille töille tarvittaneen lautakunnan hyväksyntä.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.