Paikalliset | 13.08.2020 08:48

Liedon kunnan laskutusten viive kiritty kiinni

Lieto Liedon kunta luopui oman taloushallinnon ohjelmiston käytöstä viime vuoden lopussa, jolloin kunta siirtyi käyttämään Tilikunta Oy:n ohjelmistoa. Tilikunta on kuntien ja kaupunkien omistama talous- sekä henkilöstöhallintoon erikoistunut osakeyhtiö. Tällä hetkellä omistajia ovat Lieto, Kaarina, Paimio ja Sauvo.
Uusien ohjelmistojen käyttöönoton viivästymisen vuoksi kunnan laskuja ei pystytty lähettämään asiakkaille normaalin aikataulun mukaisesti.
Lisäksi noin 500 kunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasta sai virheellisesti laskunsa kahteen kertaan. Kunta kertoi tiedotteessaan kaksoislaskutuksen syyksi laskujen välittäjän Apix Messaging Oy:n ongelmat. Apix lähettää kunnan laskut, sekä verkko- että paperilaskut, asiakkaille.
Mikä on tilanne tällä hetkellä?
—Myyntilaskutus saatiin ennen heinäkuun lomia hallintaan. Asiakkaille on saapunut alkuvuoden laskuja viiveellä. Tilanne johtuu kunnasta, joten olemme sopineet asiakkaan tilanteen mukaan maksusuunnitelmia ja antaneet korotonta maksuaikaa, kertoo Liedon kunnan talousjohtaja Silja Ruusu.
Mikä on tilanne asiakkaille kahteen kertaan lähetettyjen laskujen osalta?
—Käsityksemme mukaan tiedotus tuplalaskujen osalta tavoitti asiakkaat kohtuullisen hyvin, ja virheellisestä tuplalaskutuksesta johtuen virheellisiä tuplamaksuja asiakkailta ei tullut kuin vähäisessä määrin.
—Asiakkaat ottivat myös itse aktiivisesti yhteyttä Tilikuntaan tilanteensa selvittämiseksi ja tämänkin ansiosta vältyttiin tuplasuorituksilta. Olemme todella pahoillamme asiakkaillemme kevään ja kesän aikana ohjelmistovaihdoksen myötä aiheutuneesta haitasta.
Kunnan laskutusongelmat sattuivat samalle keväällä koronaepidemian ja sen tuoman talouden taantuman kanssa.
—Myyntilaskutuksen viiveet osuivat erityisen huonoon aikaan, koska koronatilanteen vuoksi talouden tilanne on heikentynyt merkittävästi. Myyntilaskutuksen viiveet aiheuttivat sen, että myyntituotot eivät näkyneet ajantasaisesti myöskään kunnan talouden toteumaraporteilla.
—Nyt tilanne on korjaantunut. Mahdollisten luottotappioiden määrän, eli missä määrin viiveellä lähetettyjä laskuja jää kokonaan maksamatta, näemme vasta myöhemmin syksyn aikana.

Lieto hankki Tilikunnan osakkeita

Liedon kunta hankki perustajaosakkaana 30 prosenttia Tilikunta Oy:n osakkeista vuonna 2018. Näin Liedosta tuli yksi yhtiön osakkaista yhdessä Kaarinan, Paimion ja Sauvon kanssa. Yhtiön hallituksessa Lietoa edustaa varapuheenjohtajana Jaakko Heininen.
Tilikunta aloitti toimintansa vuoden 2019 alussa. Se on erikoistunut talous- ja henkilöstöhallintoon. Asiakkaita ovat omistajakuntien lisäksi niiden omistamat yhteisöt. Tilikunnalla on reilut 30 työntekijää, jotka ovat kunta-alan asiantuntijoita. Yhtiön mottona on "Ajantasalla ja edellä".
Espoolainen Apix Messaging Oy toimittaa yritysten laskuja ja sähköisiä sanomia. Yhtiön mottona on "Toimitamme pienten ja suurten yritysten laskut ja sähköiset sanomat luotettavasti ja valvotusti perille."

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.