Paikalliset | 06.08.2020 08:37

Keskuskouluun porataan koereikiä

Keskuskouluun porataan koereikiä

Kiwa Inspectan asiantuntija Aleksi Kaunonen aloitti koereikien poraamisen Keskuskoulun seiniin maanantaina. Rakennusterveyden asiantuntija Hanna Vierinen (vas.) ja tiimiesimies Jaana Vainio tutkivat koulurakennuksen pohjapiirustusta.

Liedon Keskuskoulun rakennetutkimukset käynnistyivät maanantaina. Kiwa Inspectan Oy:n asiantuntijat aloittivat urakan perehtymällä koulurakennuksesta aiemmin tehtyihin selvityksiin ja tutkimuksiin.
—Vanhoja raportteja on tarkasteltu, ja niitä tulkitaan oman kokemustiedon perusteella. Tämän ikäisissä rakennuksissa on samankaltaisia riskirakenteita, joten ihan sokkona ei tarvitse lähteä rakenteita avaamaan,  rakennusterveysasiantuntija Hanna Vierinen kuvailee.
Liedon kunnan teknisten palveluiden toimialajohtaja Anne Ahtiainen on tyytyväinen siihen, että tutkimukset saatiin nyt käyntiin.
—Oli Luojan lykky, että keskellä kesää löytyi työlle tekijöitä. Kiwa Inspecta ei ole aiemmin Keskuskoululla tutkimuksia tehnyt. Uusilla silmillä saadaan toivottavasti tuore kokonaiskuva.
Aiemmin kesällä Keskuskoulun ulkoseiniä ja niiden alaisia rakenteita on avattu. Tulokset ovat olleet rohkaisevia ja vastaan tullut materiaali kuivaa.
Toisin on Keskuskoulun keittiösiiven kanssa. Aiemmin kesällä löydettiin keittiön maitokylmiön alapuolelta mikrobikasvustoja. Tilassa on lisäksi ilma- ja vesivuotoja ulkoseinissä ja välipohjassa. Ilmanvaihtokanavien kautta tilaan levisi myös ärsytystä aiheuttavia kuituja.
—Keittiöön asennetaan aluksi ilmanpuhdistimia, jotka tehoavat pistemäiseen mikrobilähteeseen hyvin. Kunhan työterveyslääkärin lausunto saadaan, keittiön jatkokäyttöä pohditaan uudelleen. Isompiin toimenpiteisiin ei ryhdytä, sillä keittiön tulevaisuus ratkaistaan samaan aikaan muun Keskuskoulun kanssa, Ahtiainen sanoo.
Mikäli Keskuskoulun keittiö asetetaan käyttökieltoon, noin 850 ruoka-annoksen valmistus siirtyy muihin Liedon keittiöihin.

Koulun kohtalosta päätetään lokakuussa

Kiwa Inspectan tutkimukset jatkuvat Keskuskoululla tämän viikon. Sen jälkeen alkaa rakenneavauksien havaintoja tukevien näytteiden analysointi Kiwalab-kiinteistölaboratoriossa. Loppuraporttia sisäilmatyöryhmä odottaa syyskuun puolivälissä. Päätös ilmanpuhdistimien asentamisesta koululle on jo tehty. Tutkimuksia jatketaan myös kouluvuoden jo alettua, kun tilat ovat tavanomaisessa käytössä.
Keskuskoulun tulevaisuudesta on tarkoitus päättää lokakuun kunnanvaltuuston kokouksessa.
—Se tulee todella pian. Lokakuuhun mennessä pitäisi valmistella eri vaihtoehtoja ja laskea budjetteja. Kyseessä on kuitenkin Liedon kunnan historian yksi suurimmista päätöksistä, eikä sitä voi hutiloiden tehdä, Anne Ahtiainen toteaa.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.