Paikalliset | 30.07.2020 09:02

Päiväkodeissa pulaa henkilöstöstä ja neliöistä

LIETO Elokuun alusta Suomessa tulee voimaan kaksi merkittävästi varhaiskasvatukseen vaikuttavaa lakia. Yli 3-vuotiaiden lasten päiväkotiryhmissä on tähän asti saanut olla kahdeksan lasta yhtä aikuista kohden. Ensi viikolla luku on seitsemän.

—Kyllä se kovia haasteita tarkoittaa. Pätevää henkilökuntaa tarvitaan jostain lisää, eikä sellaista reserviä ole olemassa, Liedon sivistyspalveluiden toimialajohtaja Laila Mäkelä tuskailee.

Mäkelä informoi asiasta luottamushenkilöitä jo alkuvuodesta lisäresurssien tarpeesta. Rekrytoinnit on aloitettu keväällä, ja todellinen lisähenkilöstön tarve selviää elokuun aikana.

—Paljon riippuu siitä, otetaanko kaikki varatut varhaiskasvatuspaikat vastaan. Se taas vaihtelee esimerkiksi vanhempien työtilanteen ja koronaepidemian mukaan.

Siis: mikäli vanhemmat ovat lomautettuina tai työttöminä kotona, lapsia ei viedä päiväkotiin. Samoin toimitaan riskiryhmäläisten perheissä, mikäli koronaepidemian toinen aalto leviää.

Hyviä puolia vaikea löytää

Toinen lakimuutos lisää sekin tarvetta varhaiskasvattajien työtunneille. Aiemmin rajoitettu subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus palautetaan koskemaan kaikkia täysmääräisesti. Vaikutukset Liedossa ovat kuitenkin vähäisempiä kuin ryhmäkoon pienennyksen.

—Subjektiivisuuden rajoitukset ovat tuoneet päiväkoteihin joustovaraa, mikä nyt poistuu. Joustovaraa on entistä vähemmän myös tilojen suhteen. Täyttä on Liedossa ainakin Tarvasjoella, Asemanseudulla, Ilmarisissa, keskustassa ja Loukinaisissa, siis melkein joka puolella. Syksyn mittaan joudutaankin pohtimaan esimerkiksi avoimen päiväkodin tilojen käyttöönottoa, Laila Mäkelä toteaa.

Mäkelän mukaan ryhmäkokojen pienentämisellä ei ole merkittäviä positiivisia vaikutuksia perheisiin.

—Äkkiseltään ryhmäkoon pienentäminen kuulostaa hyvältä, mutta kouluun mennessä ryhmäkoot hyppäävät kuitenkin yli kahdenkymmenen. Kahdeksan lapsen ryhmät ovat helpottaneet myös perheen lasten sijoittamista samaan päiväkotiin. Tänä syksynä on käynyt niinkin, että päiväkodin ollessa täynnä, perheen toinen lapsi on jouduttu sijoittamaan muualle. Tulisia puheluita on jo tullut, mutta lakiahan tässä vain noudatetaan, Mäkelä sanoo.

Lasten ikäluokkien pieneneminen ei vielä näy Liedon varhaiskasvatuksessa. Vaikean tilanteen odotetaan kuitenkin helpottuvan lähivuosina, kun tulevat ikäluokat ovat nykyisiä pienempiä. Se taas ei nykyisiä päiväkotilapsia tai heidän vanhempiaan taida kiinnostaa.

Matti Lehtonen

Lupe | 02.08.2020 06:42

Ꭲoday, while I wаs at woгk, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a thirty foot drop, јust so ѕhe can be a youtube sensation. Mү iPad is now broken and she has 83 views. І қnow thiѕ is totally off topic Ьut I had to share it wіth someone! Can Υoᥙ Hеre iѕ my web page: situs judi Slot

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.