Paikalliset | 16.07.2020 08:43

Lieto ostaa työterveyteen mielenterveyspalveluja

Lieto Suurin osa työntekijöiden sairauspoissaoloista liittyy mielenterveyden ongelmiin. Mielenterveysongelmat aiheuttavat pitkiä poissaloja. Näin todetaan Suomen Terveystalon Mielen hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden tarjouksessa Liedon kunnalle.

Terveystalon tekemän kyselyn mukaan joka viides työssäkäyvä kärsii uupumuksen oireista. Vastanneista kuusi prosenttia kokee olevansa eriasteisesti masentunut. Koko väestön tasolla masennuksesta kärsii vuodessa noin 10 —15 prosenttia väestöstä.

Terveystalon toimintamallissa työntekijöitä tuetaan ennaltaehkäisevästi ja mielen hyvinvointia tukevia mielenterveystaitoja vahvistaen jo silloin, kun mielen kuormittuneisuus vaivaa, mutta varsinaista hoidettavaa häiriötä ei vielä ole.

Mikäli työntekijän tilanne tunnistetaan sellaiseksi, että se vaatii hoidollisia toimenpiteitä, työntekijä ohjataan työterveyden palveluiden piiriin ja seurantaan.

Tukitoimina ovat hyvinvoinnin ennaltaehkäiset digitaaliset palvelut. Chat-yhteyden kautta sairaanhoitaja tekee lyhyen tilannearvion työntekijän kertomasta tilanteesta. Enimmillään 15 minuutin chat maksaa 12 euroa. Yli 15 minuutin chat on aikaveloitteinen.

Mielen sparri -toiminnassa asiakkaalle varataan videovastaanottoaika psykologin tai psykoterapeutin kanssa. Tavoitteena on vahvistaa työntekijän oman jaksamisen tukikeinojen ja itsehuollon taitojen kehittymistä sekä irrottautumista työperäisestä tunnekuormituksesta. Mielen sparri on aikaveloitteinen hinnaltaan 125 euroa 45 minuutilta.

Hoidollinen palvelu on lyhytpsykoterapiaa, joka sisältää 10—20 vastaanottokäyntiä työterveyslääkärin lähetteellä ja seurannassa. Asiantuntijana toimii psykoterapeutti. Lyhytpsykoterapia on ihmisen psyykkisen terveyden, työkykyisyyden ja toimivuuden lisäämiseen tähtäävä psykologinen hoitomuoto, jossa keskeinen menetelmä on keskustelu psykoterapeutin kanssa. Lyhytpsykoterapia on aikaveloitteinen ja maksaa 138 euroa 45 minuutilta.

Perustamismaksu on 500 euroa plus arvonlisävero.

Lieto hyväksyy Terveystalon tarjouksen. Palvelulla pyritään sairauspoissaolojen vähentämiseen. Hankinnasta päätti kunnan henkilöstöpäällikkö Katja Laalo. Henkilöstöpäällikkö voi päättää enintään 10.000 euron hankinta- ja muista sopimuksista.

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.