Paikalliset | 25.06.2020 09:52

Vanhasta Tampereentiestä luodaan matkailutietä

Vanhasta Tampereentiestä luodaan matkailutietä

Hevospatsas seuraa matkailutieksi pyrkivän Vanhan Tampereentien liikennettä Metsämäen raviradan kohdalla.

Liedossa Vanhana Tampereentienä tunnettu, varhaisemmalta nimeltään Varkaantie, pyritään nostattamaan Suomen kartalle matkailutienä.

Turun Suurtorilta Raunistulan kautta Maarian kirkon ohi kohti Auraa kulkeva tie johtaa kulkijan Ilmarisiin, Mäkkylään ja Liedon Asemalle jatkuakseen täältä Auran kirkonkylän ja keskustaajaman ja Pöytyän Riihikosken läpi aina Oripään keskustaajaman pohjoispuolelle.

Varkaantien on museovirasto luokitellut valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Tiellä on mittaa 70 kilometriä. Suunniteltu matkailutie kulkee Turusta Oripäähän asti valtakunnallisesti arvokkaalla Aurajokilaakson maisema-alueella.

Elinkeinoilla mahdollisuuksia

Maakuntahallitus päätti Auranmaa-säätiön aloitteesta puoltaa matkailutiestatuksen hakemista historialliselle Varkaantielle, mikä on tien vähemmän tunnettu virallinen nimi.

Matkailutie on tie, jolla on sen yleiseen liikenteelliseen merkitykseen nähden poikkeuksellisen runsaasti matkailijoiden kannalta merkittäviä kohteita. Tämän lisäksi sillä on erityinen matkailuelinkeinon toimintaedellytyksiä ja alueen kilpailukykyä tukeva merkitys. Nähtävyydet ja tien omat piirteet voivat olla täydentäviä ominaisuuksia.

Tämän vuoden loppuun ulottuvaan hankkeeseen on palkattu osa-aikaiseksi hankekoordinaattoriksi Päivi Joki-Heiskala.

—Olen todella innoissani tästä projektista. Toivon suoria yhteydenottoja henkilöiltä, joilla on tai jotka vasta suunnittelevat jonkin matkailijoille sopivan palvelun aloittamisesta tai kehittämisestä matkailutien läheisyydessä, Joki-Heiskala sanoo.

Liedossa jo palveluita

Matkailutiestatuksen hakemista varten kartoitetaan tien läheisyydessä olevat matkailuun liittyvät palvelut eli tehdään palveluverkkoselvitys sekä suunnitelma palvelujen kehittämiseksi.

Esiselvityshankkeen aikana kartoitetaan myös, mitä materiaalia Aurajokilaaksosta ja Varkaantiestä on jo tuotettuna, mikä olisi tielle paras nimi ja millainen kyltitys, verkkosivusto ja markkinointimateriaali olisi omiaan tukemaan matkailutietä.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 23.000 euroa, joihin on haettu tukea EU:n maaseuturahastosta Varsinais-Suomen Jokivarsikumppanien ja Varsin Hyvän kautta. Hanketta hallinnoi Auran kunta ja omarahoitusta tulee muun muassa Liedon kunnalta.

Liedon alueella jo olemassa olevia matkailua palvelevia kohteita ovat muun muassa Ilmaristen Matkailutila, Kotilaituri, Vilkkimäen meijeri, Mäkkylän Mansion, Veijulan matkailumajoitus, Nautelan kartano, Nautelankosken museo ja Zoolandia.

Rauli Ala-Karvia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.