Paikalliset | 18.06.2020 07:30

Keskuskoulun kohtalosta päätetään lokakuussa

LIETO Liedon Keskuskoulua varten perustettu hankeryhmä on aloittanut toimintansa. Kesän aikana Keskuskoululla tehdään rakenneavauksia ja muita tutkimuksia, joiden tulosten pohjalta kunnanvaltuusto päättää lokakuussa koulun mahdollisesta korjauksesta tai uudisrakennuksesta.

Valtuusto päätti maanantaina kouluverkkoselvityksen hyväksymisestä ja 300.000 euron lisämäärärahasta Keskuskoulun rakennushankkeen suunnitteluun, lisätutkimuksiin sekä sisäilmatöiden käynnistämiseen.

Saneerauksesta tuli rakennushanke

Niin, rakennushankkeen. Valtuustossa kaikki puolueet olivat samaa mieltä siitä, että tutkimuksia tarvitaan, rahaa on vähän, tilanne on vaikea ja mitä ikinä tehdäänkään, kalliiksi tulee. Erimielisyyttä syntyikin lähinnä päätösesityksen sanamuodoista. Vihreät olisivat halunneet poistaa päätöstekstistä saneeraus-sanan.

—Jos kerran päätös tehdään lokakuussa, miksi nyt puhutaan saneerauksesta? Vaikka saneeraus ilmeisesti voi tarkoittaa myös uudisrakennusta, on tärkeää miettiä myös sitä, miltä viestintä ulospäin näyttää, Vappu Nieminen-Pihala (vihr.) totesi.

Tutkimuksia tekevän ja teettävän hankeryhmän jäsen Matti Metsistö (sd.) ehdotti korvaavaksi sanaksi rakennushanketta, mikä vihreille tuumaustauon jälkeen sopi.

—Älköön yksikään valtuutettu kuvitelkoon, että esitystekstissä mainittu 5,78 miljoonaa euroa riittää Keskuskoulun korjaamiseen. Kustannuksia ei tiedä vielä kukaan, mutta syksyllä tietoa jo on. Omien kokemusteni perusteella korjaamallakin on saatu rakennuksia kuntoon, Metsistö sanoi.

Auli Loponen (kd.) puolestaan muistutti, että vaikka tiloista saataisiin korjaamalla turvalliset, ajanmukaisia ne eivät silti olisi. Liedon Keskuskoululla kun on ikää 53 vuotta.

Emilia Savonlahti (vihr.) painotti, ettei koulussa tälläkään hetkellä ole toimivia tiloja erityisopetukseen tai musiikinopetukseen.

Säästöpäätökset jäivät tekemättä

Kokoomuksen valtuutetuista ryhmäpuheenjohtaja Simo Ala-Nissilä kehui Metsistöä ja vakuutti, että Liedossa jokainen valtuutettu suhtautuu sisäilma-ongelmiin vakavasti.

—Mitään ei peitellä tai vähätellä.

Jaakko Heininen (kok.) puolestaan sai vaikutelman, että vihreät ajavat uuden koulun rakentamista härkäpäisesti.

—Tämä on hyvä esimerkki vihreiden leväperäisestä suhtautumisesta taloudenpitoon!

Demareista Minerva Peltola muistutti, että seuraavaksi vuorossa on lukiorakennus. Niina Piippo taas harmitteli aiempiin tutkimustuloksiin liittyvää luottamuspulaa ja toivoi viisautta hankeryhmään ja päätöksentekoon.

Ainut valtuutettu, joka kokouksessa muisti koko kouluverkkoselvityksen alkuperäisen motiivin, oli Raija Salmi (vas.).

Valtuusto kun hyväksyi Keskuskoulu-keskustelun kylkiäisenä muun kouluverkon pitämisen ennallaan. Se tarkoittaa, että opetus Yliskulman ja Tarvasjoen kouluilla jatkuu nykyisellään toistaiseksi.

—Eikö kouluverkkoselvitys käynnistetty nimenomaan siksi, että haettiin mahdollisia säästökohteita? Säästöt on esityksessä unohdettu kokonaan, ja pidän sitä ikävänä asiana.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.