Paikalliset | 12.03.2020 09:19

Keskuskoulun käyttäjät kärsivät sisäilmasta

Keskuskoulun käyttäjät kärsivät sisäilmasta

Otso Akkola (liikunta), Jussi Välimäki (opinto-ohjaaja), Helka Lamminmäki (oppilas), Liisa Lehto-Ääri (äidinkieli), Joel Viljanen (oppilas), Riia Lamminmäki (vanhempi), Veikko Viljanen (vanhempi), Sari Valtonen (rehtori) ja Timo Virtanen (musiikki) vaativat kunnalta päätöksiä Keskuskoulun sisäilmaongelmien korjaamiseksi. —Uusi koulu tarvitaan.

LIETO Keskuskoulun luokassa numero 12 istuu kymmenkunta ihmistä: koulun opettajia, oppilaita ja oppilaiden vanhempia. Tässä luokassa pystytään keskustelemaan vuosikymmeniä jatkuneista sisäilmaongelmista. Kaikissa luokissa tilanne ei ole yhtä hyvä.

—Käyn joka syksy lääkärissä oireilun vuoksi, ja alkuun lääkäri painosti lopettamaan tupakoinnin. Kun kerroin, etten ole koskaan tupakkaa edes maistanut, käskettiin lopettamaan valehtelu. Seuraava lääkäri tajusi lopulta, että päällä on jatkuva astmakohtaus, ja aloitti lääkityksen, Keskuskoulun liikunnanopettaja Otso Akkola kertoo.

—Loma-aikoina en lääkitystä tarvitse.

Liikunnanopettaja on koulun opetustiloissa harvoin, liikuntatunnit kun pidetään usein ulkona tai Lietohallilla. Toisin on lukuaineiden opettajilla ja oppilailla.

—Vierailijat ovat ihan pöyristyneitä ja kysyvät, miten täällä oikein pystyy puhumaan. No, ei oikein pystykään, opinto-ohjaaja Jussi Välimäki toteaa.

Osa opettajista on kärsinyt vakavista sisäilmaoireista vuosikausia. Oppilaat taas altistuvat kolme vuotta, mutta osalle jää Keskuskoulun käymisestä pitkäaikaisia oireita ja herkkyyksiä.

Keskuskoulun rehtori Sari Valtonen aloitti virassaan kolmisen viikkoa sitten. Kokonaiskuva koulun kunnosta ei ollut etukäteen selvä.

—Ongelmien laajuus yllätti. Toisaalta on ollut hyvä huomata, että henkilökunnan keskuudessa ei ole asian suhteen vastakkainasettelua. Kaikki ovat sitä mieltä, että tilanne on vakava, myös oireettomat.

Monet opettajat ovat Keskuskoulussa töissä lääkkeiden voimalla ja muutamille on vuosien varrella tehty jopa kirurgisia toimenpiteitä oloa helpottamaan.

Hinta-arvio 20 miljoonaa

Keskuskoulun käyttäjien palaute koulun kunnosta on siis selvä ja yksimielinen. Ratkaisukin on tiedossa.

—Uuden koulun rakentamisen voisi aloittaa heti, vanhaa koulua ja Novidan ammattiopistoa käyttää väistötiloina, ja kun uusi koulu on valmis tämän voi jyrätä tasaiseksi, musiikinopettaja Timo Virtanen tiivistää.

Virtaselle itselleen tuli seinä vastaan viime keväänä.

—Oireet menivät niin vakaviksi, että romahdin tuohon opettajanhuoneen lattialle. Keväästä ja kesästä tuli helvetillinen, ja ramppasin Tyksissä kaiken maailman huvipuistolaitteissa testattavana, Manttaalin talossa 20 vuotta opettanut Virtanen sanoo.

Nyt Manttaali on käyttökiellossa ja musiikinopetus hoidetaan Novidan tiloissa.

Keskuskoulun sisäilmaremontteihin on käytetty vuosien aikana satoja tuhansia euroja, mutta ongelmat ovat vain pahentuneet. Vanhemmat ihmettelevät henkilökunnan jaksamista ja ovat lapsistaan huolissaan.

—Ei kai tässä enää mitään perusteluja kaivata? Jos ihmiset ovat sairastaneet vuosikymmeniä ja oppilaiden tulevaisuus vaarassa, miten uusi koulu voitaisiin jättää rakentamatta, kysyy Riia Lamminmäki.

Uuden Keskuskoulun kustannusarvioksi on laskettu 20 miljoonaa euroa. Saman verran rahaa tarvitaan, mikäli koulu peruskorjataan. Kunnanhallitus käsittelee kouluverkkoselvitystä ensi viikon kokouksessaan. Myöhemmin asia tulee julkiseen käsittelyyn kunnanvaltuustossa.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta!