Paikalliset | 24.12.2019 06:30

Ruskolla järjestetään saamenkielinen jouluhartaus

RUSKO Huomenna, joulupäivänä Ruskon kirkossa järjestetään kello 14 saamenkielinen jouluhartaus. Hartauden toimittaa oman seurakunnan seurakuntapastori Waltteri Hämäläinen.

—Olemme liikkeellä aika nopealla valmistelulla. Turun Tuomiokirkossa oli 3. joulukuuta saamenkieliset kauneimmat joululaulut. Paikalla oli noin 300 henkeä. En tiedä, monellako heistä oli saamelaista taustaa, mutta tilaisuus keräsi mukavasti ihmisisä. Siitä syntyi ajatus pitää saamenkielinen jouluhartaus Ruskolla.

Tuomiokirkossa kerättiin halukkailta yhteystietoja, joiden perusteella on lähetetty kutsuja Ruskon jouluhartateen.

Waltteri Hämäläisellä on omakohtainen kosketuspinta saamelaisuuteen. —Vaimoni ja siis myös kaksi lastamme ovat saamelaisia. Itse puhun auttavasti saamenkieltä sellaisissa tilaisuuksissa, joihin olen voinut valmistautua.

Hämäläinen oli itse parisen vuotta sitten virkavapaalla Ruskon virastaan ja toimi puoli vuotta Utsjoen kirkkoherran sijaisena.

—Utsjoki on saamelaisenemmistöinen kunta ja seurakuntaan haluttiin pappi, joka edes auttavasti voi toimia saamenkielellä, Waltteri Hämäläinen kertoo.

Turun seudulla ja laajemmin Varsinais-Suomessa ei ole saamelaisten järjestäytynyttä toimintaa.

—En ole ainakaan tällaiseen törmännyt.

Tuomiokirkon Kauneimmat joululaulut järjestettiin ensimmäistä kertaa saamenkielellä. Tai oikeammin kielillä, sillä lauluvihkosessa oli lauluja pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja kolttasaameksi.

Piispa Kaarlo Kalliala kutsui Tuomiokirkkoon kaikkia saamelaisia, saamenkielisiä ja saamelaisuudesta tai saamen kielistä kiinnostuneita. Samanlainen kutsu pätee myös Ruskon huomiseen hartauteen.

Rauli Ala-Karvia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.