Urheilu | 12.12.2019 10:15

Pyöräilyseura kuin perheyritys

Pyöräilyseura kuin perheyritys

Team Velo Cycling perustettiin Samu ja Maaria Laineen ympärille 20 vuotta sitten. Parissa vuosikymmenessä TVC on noussut Suomen pyöräilyseurojen eliittiin, ja pelkästään SM-mitaleita on kertynyt seuraan lähes 500. Taustalla kuva, joka otettiin vuosituhannen alussa promotarkoituksiin.

LIETO 20 vuotta sitten Lietoon perustettiin kilpapyöräilyseura, jonka nimeksi tuli Team Velo Cycling. Seuraa tarvittiin silloin kahden ammattimaisesti ja tavoitteellisesti kilpailleen pyöräilijän, Samu Laineen ja Maaria Sirénin tueksi, kun aiemmista seuroista ei siihen ollut. 20 vuotta myöhemmin seuran plakkarissa on 478 SM-tason mitalia. Mites tässä näin kävi?

—Kyllä sitä moni alkuun epäili, että kunhan Samu ja Maaria lopettavat, koko seura kuivahtaa. En minäkään silloin 20 vuotta sitten tällaista polkua ajatellut, yksi seuran perustajista, Samu Laineen isä ja lähes koko seurahistorian sen toimintaa luotsannut Matti Laine myöntää.

TVC on noussut pyöräilyseurojen joukossa Suomen aateliin, ja punakeltaisissa ajopaidoissa kilpaillaan nykyään kaikissa pyöräilylajeissa maastosta velodromille ja maanteiltä trialparkkeihin.

Tulossa ajettavaa myös harrastelijoille

—Niistä ajoista on jäänyt valtavasti kultaisia, mahtavia muistoja. Ja oikeastaan pelkästään hyviä, ikävät asiat ja pettymykset unohtuvat vuosien aikana, seuran olemassaolon alkuperäiset syyt, Samu ja Maaria Laine (ent. Sirén) miettivät.

Maaria Laine on nykyään mukana TVC:n toiminnassa vain välillisesti, Samu taas valittiin syyskokouksessa seuran toiminnanjohtajaksi. Jatkossa TVC pyrkii laajentamaan toimintaansa yhä vahvemmin myös harrastepuolelle.

—Josko sillä saataisiin jäsenpohjaa laajennettua ja uusia toimitsijoita ja vapaaehtoisia mukaan seuratoimintaan. Kilpakuskeista kun harvemmin tulee hyviä seura-aktiiveja, Samu Laine kertoo.

Isä-Laineelta jäävät suuret saappaat täytettäviksi, eläkeläisellä kun on aikaa touhuta ja verkostoitua.

—Yritetään nyt ensin saada edes samat hommat hoidettua, Samu Laine naurahtaa.

Ensi vuoden kilpailukalenteri on vielä vajaa, mutta ainakin maastokisat järjestetään vapun jälkeen Liedon maastopyöräilyradalla.

Mikään ei kaduta

Mikä sitten saa tekemään lukemattomia talkootunteja seuran hyväksi, etenkin sen jälkeen, kun omat sukulaiset ovat kilpailun jo lopettaneet?

—Jaa-a, en ole sitä tullutkaan koskaan ajatelleeksi! Tykkään touhuta ja puhella ihmisten kanssa, ja kun seura vain kehittyi ja hommat sujuivat, niin olihan se hienoa seurattavaa. Nytkin on seurassa paljon hienoja nuoria tulossa, ja heidän kehitystään tukee mielellään. Siellä riittää ilonaiheita jatkossa, Matti Laine tuumii.

TVC:n puheenjohtajana on vuosikausia häärinyt Pekka Niemi. Niemi tuli mukaan vuoden 2005 paikkeilla, ja luvannut jatkaa hommassa vielä ainakin vuoden.

—Mikään ei vuosien varrelta kaduta, eikä yhtään kisaa ole omalla toiminnalla mokattu. Tästä seurasta voi olla ylpeä.

Sekä Laine että Niemi pitävät oikeastaan ainoana negatiivisena asiana kattojärjestön surkeaa tilannetta. Suomen Pyöräily ry ei ole pystynyt viime vuosina tukemaan seuroja tai yksittäisiä urheilijoita sääntöjensä edellyttämällä tavalla.

—Siellä olisi paljon tekemätöntä työtä, muttei tekijöitä lainkaan. Siis päinvastainen tilanne, jos Team Velo Cyclingiin vertaa.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.