Paikalliset | 28.11.2019 08:41

Ruskon budjetti on "normisettiä"

Ruskon budjetti on

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Sisko Hellgren, kunnanjohtaja Kari Lehtinen (vas.) ja talous- ja hallintojohtaja Ismo Airinen esittelivät eilen kunnanhallituksen budjettiehdotuksen.

RUSKO Kunnanhallituksen puheenjohtaja Sisko Hellgren (kok.) luonnehti "normisetiksi" kunnanhallituksen ensi vuoden budjettiesitystä. Toiminnot jatkuvat normaalisti, investoinnit pysyvät maltillisina, henkilöstö ei juurikaan lisäänny, eikä pitkäaikaista velkaakaan oteta.

Tavoitteena on saada ylijäämää ensi vuonna 1,3 miljoonaa euroa. Monet kunnat voivat kadehtia Ruskoa, jossa työttömyysprosentti on nyt 3,3, verotus pysyy tämän vuoden tasolla, asukasmäärä noussut yli 6.300 hengen ja velkaa asukasta kohden selvästi vähemmän kuin kunnissa keskimäärin.

Talous- ja hallintojohtaja Ismo Airinen sanoi tämän vuoden toiselle miljoonalle kipuavan alijäämän johtuvan verotilitysten rytmihäiriöstä, josta saamatta jääneet verotulot kompensoitaneen ensi vuonna.

Ensi vuodelle on budjetoitu verotuloja 26,6 miljoonaa euroa.

Kunnanjohtaja Kari Lehtinen sanoi, että tänä vuonna on turvauduttu aikaisempaa enemmän kuntatodistuksiin tilapäisrahoituksena, mutta tilanne tasoittuu ilman pitkäaikaisia lainoja.

—Kolmen seuraavan vuoden yheistulos pidetään ylijäämäisenä, Lehtinen lupasi.

Joukkoliikenteeseen Rusko pumppaa asukasta kohti enemmän rahaa kuin muut Turun kehyskunnat.

—Toriparkin vuoksi linjat ajavat Puutorille, josta vaihtoyhteydet ovat Kauppatoria heikommat.

Rusko aikoo kannustaa asukkaitaan käyttämään Föliä nykyistä aktiivisemmin.

Sisko Hellgren sanoi, että ensi vuoden kesällä selvitetään, tarvitaanko vuoroihin joitain muutoksia vai voidaanko kaikki säilyttää.

Kaavoituksessa yritetään saada sekä Ruskon eteläosan että Vahdon kunnanosan yleiskaavat valmiiksi. Lentokentän pohjoispuolen alue on tarkoitettu yritystoimintaa varten.

—Ahola-Ojannossa meillä on tulossa muutamia yritystontteja, mutta sen jälkeen tarvitaan lisää, Lehtinen totesi.

Asumista suunnataan kaavoittamalla Ketunluolan alue ja siihen liittyviä kunnan hankkimia alueita.

Ensi vuonna Rusko pohtii varhaiskasvatuksen järjestelyitä. Ratkaistavana on, rakennetaanko oma uusi päiväkoti, vai hyödynnetäänkö yksityisiä palveluita.

Investointien määrä ensi vuonna on vain 1,5 miljoonaa euroa. Iso osa menee kunnallistekniikkaan. Maunun koulun laajennusta ja korjausta aletaan suunnitella, mutta rakennusvuodesta ei ole mitään päätöksiä.

Henkilöstömäärä lisääntyy maltillisesti. Varhaiskasvatukseen tarvitaan avustajia, ja kuntaan pestaa uutena liikuntapaikkavastaavan.

Rauli Ala-Karvia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.