Paikalliset | 21.11.2019 08:54

Jäkärlään kaavaillaan kylätalotoimintaa

Jäkärlään kaavaillaan kylätalotoimintaa

Nuorisotalo eli Jäkärlän sydän halutaan säilyttää sykkivänä. Talon tulevaisuutta olivat pohtimassa muun muassa Pertti Jokinen (vas.), Leila Aittamäki, Merja Jalonen, Aija Tuomisto ja Rebekka Pilppula.

MAARIA Jäkärlässä puitiin tiistai-iltana nuorisotalon tulevaisuutta. Keskustelemassa oli paikallisia yhdistysaktiiveja, pitkän linjan maarialaisia ja kaupungin virkamiehiä.

1800-luvun puolella rakennetussa talossa on aikoinaan toiminut muun muassa Maarian kunnantalo. Vielä hiljattain siinä järjestettiin koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa.

Nykyisin rakennus on käytössä puoliteholla. Maarian kyläyhdistyksen puheenjohtaja Timo Nurmio ideoi, että tyhjää tilaa voisivat hyödyntää paikalliset yhdistykset ja vaikka työnväenopisto.

Uutta kokoontumispaikkaa etsii esimerkiksi Maarian Reipas. Urheiluseuran nykyiset tilat ovat huonossa kunnossa ja vuokrakin puheenjohtaja Aija Tuomiston mukaan kohonnut kohtuuttomaksi.

—Olisimme erittäin kiinnostuneita yhteiskäytössä olevasta tilasta.

Yksi vaihtoehto olisi perustaa yksi yhteinen yhdistys, jonka kautta pystyttäisiin hakemaan hankerahoitusta. Vastaavaa kokeillaan parhaillaan Runosmäessä.

Turun kaupungin aluetyöntekijä Katri Arnivaara ehdotti, että jäkärläläiset perustaisivat rakennuksesta yhteisen kylätalon.

—Olisi tietyt seurat, jotka sitoutuisivat kylätalon toimintaan. Näin saataisiin ehkä toiminta-avustusta tälle alueelle.

Nuokkari toimii ainakin toistaiseksi

Tällä hetkellä kaupungin nuorisotoimi vastaa koko talosta. Se maksaa tiloista vuokraa 70.000 euroa vuodessa, eli lähes 6.000 euroa kuussa. Summa kuulosti yhdistysväen korviin liian kalliilta — siltikin, vaikka sen jakaisi useamman toimijan kesken.

—Meillä ei ole tarkoitus tehdä toiminnallamme voittoa, muistutti nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio.

—Jos vaan päästään yhteisymmärrykseen, hinnastopolitiikka on sovittavissa.

Epävarmuutta tilanteeseen tuo se, ettei Jäkärlän nuorisotalon jatkumiselle ole takeita loputtomasti. Mietinnässä on ollut siirto Ypsiloniin.

—Trendinä on ollut, että nuorisotilat siirretään uusiin monitoimitiloihin. Irralliset nuorisotilat ovat käytössä niin kauan, kun paikat antavat myöden.

—Lautakunta seuraa puolen vuoden välein nuorisotilojen käyttöastetta, Lehtiö-Vainio lisää.

Timo Nurmio ehdotti, että kirjasto palautettaisiin takaisin Jäkärlään, mutta nyt nuorisotalon tiloihin. Kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula torppasi kuitenkin ajatuksen mahdottomana.

Tilaisuuden lopuksi päädyttiin selvittämään eri vaihtoehtoja. Kaikilla — niin kaupungilla, kyläläisillä ja yhdistyksillä — näyttää kuitenkin olevan sama intressi: pitää Jäkärlä elävänä.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta!