Paikalliset | 07.11.2019 10:09

Omia eväitä perjantaihin asti

Omia eväitä perjantaihin asti

Ypsilonin 2B-luokkalaista Juho Laakkosta ei haitannut, vaikka keskiviikkona koulusta ei saanut lämmintä lounasta. Hän oli ottanut kotoa evääksi karjalanpiirakkaa, porkkanaa ja hedelmäsosetta. Rehtori Marianne Ulfstedt kertoo, että oppilaiden huoltajia tiedotettiin lakkotilanteesta Wilman kautta.

Arkea Oy:n ja tämän työntekijöiden kiista työehtosopimuksesta näkyy turkulaisissa päiväkodeissa ja kouluissa. Esimerkiksi Yli-Maarian Ypsilonissa työskentelevä ruoka-, siivous- ja vahtimestarihenkilökunta on lakkoillut eilisestä saakka.

—Ihan levollisin mielin Ypsilonissa ollaan lakosta huolimatta, rauhoittelee rehtori Marianne Ulfstedt.

Koska keittiöhenkilökunta ei ole töissä, lämmin lounas korvataan eväsaterialla. Keskiviikkona lapsille ja nuorille tarjottiin omenaa, välipalakeksiä ja pillimehua. Myös omia eväitä on saanut tuoda.

—Jotkut oppilaat ovat olleet tosi innoissaan, kun ovat saaneet tuoda kotoa täydennystä eväisiin.

Ammattiliitot tiedottivat 3-päiväisen lakon alkamisesta tiistaina.

—Tieto lakosta tuli sen verran myöhään, että on hienoa, että eväsateria on saatu järjestettyä. Eväsateria on sama jollaista käytämme esimerkiksi retkipäivinä.

Työehtosopimuksen vaihto kiistana

Työtaistelu koskee Arkean päätöstä siirtää henkilökuntansa työehdot toiseen, työntekijöiden kannalta heikompaan sopimukseen.

Perjantaihin asti kestävään lakkoon ovat ottaneet osaa Jyty- ja JHL-ammattiliittojen jäsenet.

—Meidän pitää huolehtia siitä, että työstä saatava palkka riittää kunnolliseen elämään. Arkea pitää kynsin ja hampain kiinni työntekijöitä kurittavasta sopimushoppailusta. On äärimmäisen ikävää, että turkulaiset joutuvat nyt kiistan sijaiskärsijöiksi, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine alleviivaa.

Turun kaupunki pitää omistamansa yhtiön työntekijöiden lakkoa laittomana. Työehtosopimuksen muuttamista perustellaan heikentyneellä taloustilanteella.

—Kaupungilla ei ole ollut tietoa lakon ajankohdasta tai sen mahdollisista rajauksista, joten lakkoon varautuminen on ollut vaikeaa, sanoo sivistystoimialan johtaja Timo Jalonen.

Lakko koskee lähes 20.000 lapsen ja nuoren ruokailua noin 150 toimipisteessä.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta!