Urheilu | 01.08.2019 09:05

TVC:n ratakisoista iso mitalinippu Lietoon

TVC:n ratakisoista iso mitalinippu Lietoon

Team Velo Cyclingin Pia Pensaari starttasi viikonloppuna kuusi kertaa, saldona kuusi Suomen mestaruutta. Puolen kilometrin aika-ajossa Pensaari tuli maaliin ajassa 38,527.

Lietolaisen pyöräilyseura Team Velo Cyclingin järjestämät ratapyöräilyn SM-kisat ajettiin viikonloppuna Turussa Kupittaan velodromilla. Helteinen sää suosi huipputuloksia, mutta teki sekä kisaajien että yleisön päivistä pitkiä.
Viikonlopun ehdoton ykkösnimi oli TVC:n Pia Pensaari. Pensaari starttasi kuusi kertaa, ja nousi yhtä monta kertaa korkeimmalle korokkeelle.
Ennen viikonlopun ensimmäistä starttia Pensaari lämmitteli aurinkokatoksen suojissa.
—Turun rata on aika kiva ajaa. Radan kaarteet eivät ole kovin jyrkkiä, mikä muuttaa taktiikkaa etenkin ryhmälähdöissä. Kurveista ei saa apuja, ja kaikki on itsestä ja jaloista kiinni, Pensaari kuvaili Suomen toista virallista velodromia.
Se toinen on Helsingin Käpylän betonivelodromi, joka rakennettiin vuosina 1938—1940, lopulta vuonna 1952 pidettyjä olympialaisia varten.
Pensaari otti kultaa 500 metrin aika-ajossa, naisten eräajossa, 3 kilometrin takaa-ajossa, 10 kilometrin linja-ajossa ja 20 kilometrin pisteajossa. Lisäksi hän oli yksi kolmesta TVC:n kultaa voittaneen naisten takaa-ajo-joukkueen kuskista. Pensaaren lisäksi joukkueessa ajoivat Pia Lehikoinen ja Elina Selin.

Brysselin mukulakiviltä Suomen mestariksi

Pisimmän kisareissun Turkuun teki Belgian Brysselissä asuva TVC:n Jarno Korkka. M-40-sarjassa kilpailevan Korkan valmistautuminen SM-ratakisoihin ei mennyt ihan suunnitellusti.
—Olin toukokuun puolivälissä mukana pahassa kolarissa, ja selkäni murtui. Se tarkoitti 4—5 viikon täydellistä pyöräilykieltoa. Muuten treenaaminen Belgiassa on pääasiassa porukalla ajettavaa maantielenkkiä, vuodesta 2004 TVC:n paidassa kilpaillut Korkka kertoo.
Belgiassa on useampi velodromi, myös sisätiloissa, ja muutenkin pyöräilykulttuuri on toista luokkaa kuin Suomessa.
—Belgiassa on ihan tavallista lähteä sukkiksissa porukkalenkille ja päätyä sen lopuksi paikalliseen pubiin oluelle. Itse en ole olutmiehiä, mutta sellainen pyöräilykulttuuri sopisi hienosti Suomeenkin, Korkka naurahtaa.
Mikä sitten vetää kesälomalla Suomeen SM-kisoihin?
—Totta kai vanhaa ratakettua kiinnostaa!
Ihan haaskuun eivät sunnuntailenkit ole menneet. Korkka ajoi sarjassaan eräajon SM-kultaan ja kilometrin aika-ajossa SM-hopealle.
Muita TVC:n SM-mitalisteja olivat kilometrillä M-30-sarjan SM-hopealle ajanut Antti Träskelin, 500 metrillä ja kahden kilometrin takaa-ajossa N-16-sarjan hopeaa ajanut Iida Turpeinen, kolmen kilometrin takaa-ajossa M-40-sarjassa polkeneet Jukka Lehikoinen (1.) ja Samu Ilonen (2.), miesten neljän kilometrin takaa-ajossa hopealle ehtinyt Timo Erjomaa ja hopean ja pronssin takaa-ajoista ottanut Elina Selin. Pia Lehikoinen ajoi N-40-sarjassa 500 metrillä toiseksi, M-50-sarjan Jyrki Terävuo ehti samalla matkalla niin ikään hopealle. Ikämiehet Terävuo ja Jukka Lehikoinen ottivat 2 kilometrin aika-ajosta sijat 2. ja 3. Lisäksi junnut Niko Terho ja Viljami Vainio nappasivat himmeämmät mitalit M-12-luokan 500 metriltä.
Miesten 4 kilometrin takaa-ajossa TVC:n Timo Erjomaa, Antti Lehikoinen, Jukka Lehikoinen ja Antti Träskelin ajoivat toiseksi.
Turun Urheiluliittoa nykyään edustava lietolainen Akseli Lindgren voitti M-18-sarjan SM-kullan kilometrin aika-ajossa.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.