Paikalliset | 04.07.2019 09:47

Hiljennä, kun kohtaat hevosen liikenteessä

Hiljennä, kun kohtaat hevosen liikenteessä

Liikenneopettaja ja hevosharrastaja Päivi Satto neuvoo autoilijoita hiljentämään vauhtia, kun kohdataan hevonen liikenteessä. Strawberry Flower eli "Armi" on samaa mieltä.

Tuleeko autoillessa tiellä vastaan ratsukko tai valjakko? Näyttääkö siltä, että ohjastaja tai ratsastaja moikkaisi nostamalla käden pystyyn? Kyseessä on kuitenkin viesti: ohjastaja tai ratsastaja toivoo, että autoilija hidastaisi vauhtia tai pysähtyisi.
—Nimenomaan auton vauhti pelästyttää hevosen, sanoo liikenneopettaja ja hevosharrastaja Päivi Satto Tortinmäestä.
—Älä jarruta voimakkaasti, vaan hiljennä hyvissä ajoin. Tarkkaile hevosta. Ohita rauhallisesti kiertämällä ratsukko tai valjakko kaukaa. Ohituksen jälkeen älä kiihdytä voimakkaasti.
Hevonen on saaliseläin, jonka ensimmäinen ajatus säikähtäessä on pako. Siksi neuvoissa korostetaan rauhallisuutta.
—Hevonen on hirven kokoinen eläin. Painoon pitää vielä lisätä ratsastaja tai kärryt ja ohjastaja, Satto muistuttaa.

Hevoskuljetuksen perässä turvaväli

Hevoskuljetusvaunun ja auton yhdistelmiä näkee varsinkin ravipäivinä raviratojen läheisillä teillä. Yhdistelmän suurin sallittu nopeus on 80 kilometriä tunnissa.
—Hevonen seisoo vapaasti kuljetusvaunun sisällä ja siksi vaunun pitää liikkua tasaista vauhtia. Ohitustilanteessa ei siis tulla suoraan yhdistelmän eteen niin, että sen pitää äkkinäisesti hiljentää, Satto neuvoo.
Hevostrailerin perässä ajattaessa pitää muistaa riittävä turvaväli. Lähelle ajavan auton ajovalot voivat näkyä välähdyksinä vaunun sisällä samoin kuin auton ääni saattaa pelästyttää hevosen.

Hevonen kärryineen on ajoneuvo

Usein kysytään, saako hevosella ylipäätään liikkua tiellä? Ratsukko saa käyttää kevyen liikenteen väylää ainoastaan, jos väylä on merkitty ratsastamisen sallivalla liikennemerkillä. Muuten ratsukon on liikuttava tiellä. Maantiellä ratsukko liikkuu oikeassa reunassa, talutettaessa tien vasemmassa reunassa.
Jos hevosella on vaunut, kärryt tai reki, se rinnastetaan ajoneuvoon. Hevosajoneuvolla ei saa kulkea kevyen liikenteen väylää silloinkaan, kun se on merkitty ratsukoille sallituksi.
—Kysytään myös, miksi hevosella pitää mennä tielle? Syynä voi olla se, että ollaan siirtymässä esimerkiksi laitumelle tai ollaan siirtymässä metsäreitille tien kautta, Satto kertoo.

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.