Urheilu | 04.07.2019 09:42

Euroopan velodromit odottavat

Euroopan velodromit odottavat

Sonja Taskinen pyörähti Ilmaristen pumptrack-radalla maantiepyörällään ennen lähtöään Keski-Eurooppaan. Loppukesän Taskinen kiertää ratapyörällä siperianmäntyparketteja Belgiassa, Sveitsissä ja Saksassa.

Miltä kuulostaisi kaksi kuukautta Keski-Euroopassa, 18-vuotiaana, yksin, polkupyörällä ovaalirataa ajamassa? Lietolaisen ratapyöräilijä Sonja Taskisen korvaan hyvältä.
—En ole ehkä sitä vielä ihan täysin sisäistänyt. Tulee hieno kesä, josta jää joka tapauksessa loppuelämäksi muisteltavaa.
Lietolaisen pyöräilyseura Team Velo Cyclingin paidassa kisaava Taskinen lähtee huomenna perjantaina lentokoneella Belgiaan. Belgian Gentissä ajetaan ikäluokkien EM-kisat, joissa Taskinen osallistuu ainakin eräajoihin, 500 metrille ja keiriniin, siis ratapyöräilyn sprinttilajeihin. Mukaan lähtee ratapyörä, matkalaukullinen vaatteita ja varusteita ja äiti.
—Äiti sentään pääsee mukaan, etten joudu kisoissa ihan yksin pärjäämään. Pyöräilyliitolta ei juuri tukea tule. Minä olen Suomen nuorten maajoukkue, eikä kukaan liitosta hoida asioitani tai kysele mitään, Taskinen hymähtää.
Belgian kisojen jälkeen äiti palaa takaisin Suomeen. Taskinen taas lentää Sveitsiin.

18-vuotias yksin Suomen maajoukkue

Sveitsin Aiglessa sijaitsee Kansainvälisen pyöräilyliiton, UCI:n, pääkonttori. Samassa rakennuksessa on myös velodromi.
—Kävin siellä viime vuonna kisaamassa ja ajattelin silloin, kuinka hienoa olisi päästä sinne pidemmäksi aikaa treenaamaan. Nyt se toteutuu, Sonja Taskinen iloitsee.
Taskinen valittiin UCI:n nuorten ratapyöräilijöiden MM-kisoihiin valmistavalle leiritykselle. Leiri kestää kuusi viikkoa ja UCI maksaa viulut. Samalle leirille saapuu nuoria ratapyöräilijöitä ympäri maailmaa.
—Pääosin leirillä tietysti treenataan. Muiden maiden urheilijoihin tutustuminen ja yhdessä ajaminen ovat todella hieno lisä omaan tekemiseen. Suomessa olen treenannut pääasiassa yksin.
Sveitsin rataleirillä on tarjolla myös teknistä apua. Vaikka ratapyörä on teknisesti melko yksinkertainen laitos, apu voi tulla tarpeen.
—Olen joutunut opettelemaan myös ratapyörän tekniikkaa. Huoltajan lennättämiseen mukaan kisoihin ei yksinkertaisesti ole varaa.
Sveitsin leiriltäkään Taskinen ei vielä koti-Suomeen palaa. Elokuussa ajetaan nuorten MM-kisat Saksan Frankfurtissa.
—Sinne äiti ehkä tulee, ainakin toivottavasti!

Valinta Sveitsin-leirille huikea juttu

TVC järjestää ratapyöräilyn SM-kisat heinäkuun lopussa Turun Kupittaan velodromilla. Kotikisat jäävät tällä kertaa Sonja Taskiselta väliin.
—Olisihan se ollut hienoa ajaa oman seuran järjestämissä kotikisoissa ja puolustaa viime vuoden mestaruutta. Sveitsin-leiri on kuitenkin ainutlaatuinen mahdollisuus, ja SM-kisoja varten Suomeen lentäminen olisi ollut liian raskasta ja kallista.
Maailmalla ratapyöräily on iso laji, esimerkiksi Iso-Britanniassa se on yksi suosituimmista olympialajeista. Suomessa ei ole ainuttakaan sisävelodromia, ulkoratakin Turun lisäksi vain Helsingissä.
—Seuroissa tehdään hyvää työtä ja aktiivisia vapaaehtoisia on paljon. Pyöräilyliitto ei kuitenkaan toimi. Meininki on sekavaa ja mielessä vain maantiepyöräily, Taskinen kritisoi.
Osittain liiton passiivisuuden seurauksena 18-vuotias lietolainen lähtee maailmalle yksin.
—On se huikea juttu, ja vahvistaa omaa halua kehittyä ja kilpailla. Talvella oli vaikeampaa, mutta nyt motivaatio on korkealla, Taskinen päättää.

Matti Lehtonen

Seppo Kapanen | 05.07.2019 15:12

Isot onnittelut! Nyt kovaa reeniä ja onnistumisia! Liiton tilanne on valitettavasti on mitä on tällä hetkellä...

Markku Väyrynen | 05.07.2019 08:56

Hienoa Sonja! Lapissakin pidetään sinulle peukkua. Valitettavasti organisaatio pyöräilyn hallinnoinnissa on sekavassa vaiheessa. Onneksi pyöräilyä voi harrastaa vuosikymmeniä korkealla tasolla. Eiköhän Suomen Pyöräilykin ole selkeämmässä tilassa silloin, kun Sonjan parhaat kisavuodet ovat edessä. Pitääpä tulla Turun velolle ajamaan kuun lopussa!

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta!