Paikalliset | 11.04.2019 07:30

Keskuskoulussa äänestettiin kuin oikeissa vaaleissa

LIETO Juuso Tanninen ojentaa leimasimen. Kun äänestyslipuke tipahtaa uurnaan, Roope Räty päästää jonosta seuraavat sisälle luokkaan.

—Nimi? Kiitos, tervetuloa äänestämään, sanoo Pessi Pihlajamaa. Vieressä istuvat Martta Silanterä ja Ada Kvarnström ohjaavat äänestyskopeille.

Puitteet ovat kuin oikeassa äänestyspaikassa.

—Tai ehkä täällä homma toimii jopa paremmin, vertaa kirjastonhoitaja Mikael Österlund.

Liedon Keskuskoululla uppouduttiin keskiviikkona eduskuntavaaleihin. Yläkoulun noin 500 oppilasta pääsivät harjoittelemaan äänestämistä varjovaaleissa, jotka myötäilivät erinomaisesti oikeaa äänestystilannetta.

Keskuskoululla opettajat ovat tavallisesti luoneet varjovaalit, mutta tällä kertaa oppilaat "kaappasivat" äänestyksen järjestämisen. Aktiivinen oppilasporukka rakensi vaalimiljöötä tarmolla, jopa koulupäivien ulkopuolella ja taksvärkkipäivänäkin. He tekivät muun muassa vaalimainoksen ja kyselyjä puoluetoimistoille, hankkivat ehdokaslistat ja äänestysohjeet sekä askertelivat lipukkeet. Äänestyskopit lainattiin kunnalta.

—Tämä on ollut mahtava projekti! Tiimityötä parhaimmillaan. Oli mukava huomata, miten hyvin esimerkiksi puoluetoimistoissa meidän nuorten kysymyksiin suhtauduttiin, Pessi Pihlajamaa toteaa.

Projekti on ollut myös osoitus rakkaudesta lajiin — 15-vuotias Pihlajamaa kertoo politiikan olevan hänen sydäntään lähellä.

—Olen miettinyt Kokoomusnuoriin liittymistä.

Kahdeksasluokkalaiset Olivia Paloposki ja Amalia Virjonen pohtivat äänestävänsä varjovaaleissa vihreitä. Juuso Tanninen taas punnitsi kokoomuksen ja perussuomalaisten välillä. Lopulta hän valitsi ehdokkaan, jonka vaalimainos puhutteli eniten.

—Äänestin henkilöä, jonka lupaukset olivat realistisia ja ne olisivat hyväksi kaikille kansalaisille, etenkin nuorille, Tanninen kuvaili.

Mutta oli kuinka hyviä ehdokkaita ja perusteluja tahansa, varjovaalit ovat vain leikkivaalit, joilla peruskoululaiset harjoittelevat tulevaa. Suomessa alle 18-vuotiaat eivät saa eduskuntavaaleissa ääntään kuuluviin.

—Eduskunnassa päätetään nuortenkin asioista, joten meidänkin täytyisi saada äänestää, Pihlajamaa vetosi.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.12.2018 alkaen (sis. alv paperilehdillä 10 % / digilehdellä 24 %)