Paikalliset | 14.03.2019 08:42

Turussa omakotiasuja selviää pienemmin maksuin kuin Liedossa

Turussa omakotiasuja selviää pienemmin maksuin kuin Liedossa

Turussa omakotiasuminen maksaa vuodessa noin 3.800 euroa. Kuva on Paattisten Tanhukaarelta.

Kalleimmassa kunnassa Kemiönsaaressa asuminen vakiomuotoisessa 120 neliön omakotitalossa maksaa vuodessa runsaat 4.700 euroa, kun huokeimmassa kunnassa Kempeleessä perhe selviää reilulla 3.200 eurolla.

Liedossa omakotiasuminen maksaa vuodessa 4.300 euroa ja Turussa noin 3.800 euroa. Rusko ei ollut tutkittujen kuntien joukossa.

Omakotiliitto selvitytti jo kolmatta kertaa kunnallisesti tai alueellisesti päätettäviä asumismenoja sadassa kunnassa. Kustannukset ovat keskimäärin suurimmat Varsinais-Suomessa ja Savossa.

Vertailussa otettiin huomioon kiinteistövero (rakennus + tontti), lämmitys (sähkö), käyttösähkö, vesimaksut (talous-, jäte- ja hulevesi, sisältäen sekä vesilaitoksen että kunnan perimät maksut) ja jätemaksut (sekajäte, poltettava jäte tai vastaava yhdyskuntajäte + mahdollinen perus- eli ekomaksu).

Asumismenoissa ei ole huomioitu asuntolainaa, lainan korkokuluja, asunnon vakuutuksia, vartiointia eikä korjauskustannuksia.

Keskimäärin omakotiasuminen Suomessa maksaa kunnallisten maksujen osalta lähes 4.000 euroa, kun vuosi sitten selvittiin noin 250 euroa halvemmalla.

Kalleimmat kunnat Kemiönsaaren jälkeen ovat Parainen ja viime vuonna kärkeä pitänyt Raisio. Myös Paimio sijoittui 10 kalleimman joukkoon.

Turku on yli 50.000 asukkaan kuntien joukossa halvimmasta päästä eli kuudenneksi halvin.

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %)