Paikalliset | 07.03.2019 09:12

Pohjoisia kaupunginosia piristetään porukalla

Pohjoisia kaupunginosia piristetään porukalla

Turun kaupunginosaviikkoja esittelivät yhdistyksen hallituksen jäsenet Erkki Tuominen (oik.), Sofia Henttunen, Hissu Kytö, Reijo Aulio ja Jenna Ekman.

PAATTINEN Matka Turun Kauppatorin montusta Paattisille taitaa olla paljon pidempi kuin matka Paattisilta keskikaupungille. Tämä on ainakin Turun pohjoisten osien, Paattisten ja Tortinmäen, asukkaiden mielipide.

Turkuun 1970-luvulla liitetyt maaseutumaiset alueet eivät ole kulkeneet yhtä vauhtia kantakaupungin kehityksen, palveluiden ja kasvun kanssa. Edelleen pohjoinen Turku on paitsiossa, mutta onneksi alueen asukkaat itse voivat paikata kaupungin laiskaa suorittamista.

Paattisten seurakuntatalolle kokoontui viime torstaina iso porukka paikallisia paattislaisia ja tortinmäkeläisiä kehittelemään uusia ideoita kylien elinvoimaisuuden ja vetovoiman parantamiseksi. Väkeä oli viitisenkymmentä, ja viranomaistukea saatiin Varsin Hyvältä, Turun kaupunginosaviikoilta ja kaupungin virkamiehiltä.

Vahvuutena kotiseutuhenki

Kaupungin politiikanteon huipulta Paattisilla poikkesi kokoomuslainen kaupunginvaltuutettu ja kaupunkiympäristölautakunnan varapuheenjohtaja Olli A. Manni. Manni myönsi syrjäseutujen jääneen vähälle huomiolle.

—Myönnän sen, että vanhat liitosalueet ovat hankalia. Etenkin nyt, kun Paattisilta ei ole yhtään valtuutettua, alue on ilman puolestapuhujaa, Manni sanoi ja unohti samalla Paattisille muuttaneen Mari-Elina Koivusalon.

—Alue on maantieteellisesti laaja, mutta täällä asuu vähän ihmisiä. Alueellisia palveluita pyritään kehittämään esimerkiksi osallistuvalla budjetoinnilla, jossa kaupunginosille annetaan enemmän päätösvaltaa omien rahojensa käytöstä. Koen silti, että esimerkiksi Paattisilla tai Kakskerran saarella on keskikaupunkia enemmän perinteistä kotiseutuhenkeä, Manni totesi.

Ideoita pitkä lista

Varsin Hyvä ry on EU-rahoitteinen toimija, jolla on tällekin vuodelle käytettävissä vielä noin 350.000 euroa tukirahaa järkeviin ja yleishyödyllisiin hankkeisiin. Hankeneuvoja Eeva Mettala-Willberg kannusti ottamaan yhteyttä vähän hullummillakin ideoilla.

—Omaa rahaa ei välttämättä tarvita lainkaan, sillä omarahoitusosuuden voi kuitata kokonaan talkootyöllä. Hienoja ideoita ja ajatuksia kaivataan, ja minuun voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.

Eikä työpajan anti todellakaan jäänyt mutinan ja pullakahvin asteelle. Tässä listaa osallistuneiden ehdotuksista: asukkaiden yhteinen olohuone Paattisten aluetalolle, alueelliset ilmoitustaulut kuntoon, urheilukentän ympäristön raivaus, leikkikentän kunnostus, luontopolun opasteiden ja itse reitin kunnostus, talvivalot keskustan alueelle, ulkokuntoilulaitteita ja lasten suksipankki.

Kaupunginosaviikoista Paattisten vuoro on heinäkuun alussa viikolla 27. Kaupunginosaviikkojen idealistaa: valokuvauskilpailu Paattisilta, urheilutapahtumia, toistuvia tapahtumia Uroon ja Klootiin, musiikkia eri kohderyhmille, alueen yritysten aktivointia, koiravaljakkoajelua, välipalakurssi, Paattisten laavun hyödyntämistä ja karaokea.

Mansikkamarkkinat Tortinmäessä ajoittuvat tänä vuonna Paattisten kaupunginosaviikolle, ja paluu entiseen olisivat myös mansikkamarkkinoiden päälle pidettävät lavatanssit. Paikkakin kun olisi valmiina.

 

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.12.2018 alkaen (sis. alv paperilehdillä 10 % / digilehdellä 24 %)