Paikalliset | 17.01.2019 06:00

Multamestarien ympäristöluvasta valitettu

Ruskon rakennus- ja ympäristölautakunnan myöntämästä luvasta vahtolaiselle Multamestarit Oy:lle on valitettu. Vaasan hallinto-oikeus varaa lautakunnalle tilaisuuden antaa lausunto tehdystä valituksesta. Lausunto pyydettiin toimittamaan 10. tammikuuta mennessä, mutta lausunnon antamiseen on saatu lisäaikaa 23.1. saakka. Lautakunta käsittelee lausuntoaan tänään.

Valitus koskee rakennus- ja ympäristölautakunnan lokakuista päätöstä, jolla se myönsi ympäristöluvan Multamestari Oy:lle multatuotteiden valmistukseen. Valituksessa uudistetaan muistutuksessa esitetyt näkökohdat ja korostetaan erityisesti toiminnasta aiheutuvaa jatkuvaa hajuhaittaa.

Toiseksi pääkohdaksi valituksessa nostetaan jätevesiasia, joka valituksen mukaan ei hoidu ojahaihdutuksella ja saveen imeyttämällä. Valituksessa vaaditaan päätöksen täytäntöönpanon keskeyttämistä.

Multamestarit jatkojalosta Gasum Biovakka Oy:n mädätysjäännöstä nurmikko- ja istutusmullaksi. Tuotteet luokitellaan kompostimullaksi, jota käytetään kasvupohjana. Laitokselle on haettu Eviran lannoitevalmistelain mukaista hyväksyntää. Mädätysjäännöstä käsitellään enintään 10.000 tonnia vuodessa. Aktiivinen toiminta tapahtuu helmi—lokakuun välisenä aikana.

Mädätysjäännökseen sekoitetaan turvetta, heinää, haketta, hevosenlantaa ja haravointijätettä, minkä jälkeen seos aumataan. Materiaalia ilmataan kääntämällä aumoja 2—3 kertaa kompostoinnin aikana. Kokonaisuudessaan noin neljä kuukautta kestävän kompostoinnin aikana materiaali kuivuu ja rakenne paranee.

Multaseoksen valmistamiseksi käsitelty mädätysjäännös seulotaan ja siihen sekoitetaan hiekkaa tai moreenia sekä turvetta siten, että mädätysjäännöksen osuus lopputuotteessa on noin 30—40 prosenttia. Mullan pH-arvoa voidaan säätää lisäämällä seokseen kalkkia.

 

Rauli Ala-Karvia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %)