Paikalliset | 03.12.2018 12:11

Talvihoidon tasoon luvataan parannusta

Talvihoidon tasoon luvataan parannusta

Kuva maanantaiaamupäivältä Tampereen valtatieltä.

Talvihoitoa tehostetaan etenkin raskaan liikenteen käyttämillä reiteillä, ja alemmalla tieverkolla pyritään parantamaan aamuliikenteen olosuhteita.

Talvihoitoluokkien korotukset tulevat voimaan 1.1.2019 alkaen, mutta laatuvaatimusten kiristykset astuvat voimaan vasta urakoiden uudelleen kilpailutusten yhteydessä aikaisintaan 1.10.2019. Varsinais-Suomessa muutokset astuvat voimaan ensimmäisenä nyt kilpailutettavissa Raision ja Salon hoitourakoissa. Laatuvaatimuksiin on tulossa muun muassa toimenpideaikoihin ja sallittuun lumimäärään liittyviä tiukennuksia.

Talvihoitoluokkia on yhdistetty ja vähennetty pääteillä, jolloin hoitoluokkien välisiä raja-aitoja on aiempaa vähemmän. Tiet sijoittuvat myös aiempaa pienemmällä liikennemäärällä korkeampaan talvihoitoluokkaan. Talvihoitoluokkien korotuksista selkeimmin muutos näkyy niillä teillä, jotka nousevat II-luokasta Ib-luokkaan. Tällöin tie muuttuu hiekoitettavasta tiestä suolattavaksi.
Alimmissa II- ja III-hoitoluokissa olevia teitä on määrällisesti noin 70 prosenttia kaikista maanteistä, mutta niillä ajetaan vain noin 10 prosenttia  liikenteen kokonaissuoritemäärästä.

Vaikka vähäliikenteisillä teillä pyritään parantamaan aamuliikenteen olosuhteita, viime kädessä sään muutoksen ajankohta ratkaisee, miten hyvin tavoitteessa onnistutaan. Myräkän alkaessa varhaisaamun tunteina joka tietä ei ehditä auraamaan ennen aamuliikennettä.
Urakoitsijoilla on käytössä kattavat sääennustuspalvelut, joiden avulla talvihoidon toimenpiteitä pyritään ajoittamaan oikein. Liukkautta torjutaan ennakoivasti jo ennen sään muuttumista pakkaselle. Lunta ei kuitenkaan voi aurata ennakkoon ja siinä menee aina oma aikansa, ennen kuin kaikki tiet saadaan hoidettua.

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.