Pääkirjoitus | 07.09.2023 10:47

Ylös vai alas?

Lievän taantuman jälkeen Suomen talous palaa kasvuun loppuvuonna, jos uusilta yllätyksiltä vältytään, tiedotti valtionvarainministeriö viime maaliskuussa. Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen, tiesi jo Ahti Karjalainenkin. Nyt esimerkiksi Nordea ennustaa Suomelle nollakasvua tänä ja ensi vuonna. Suomen vientikehitystä haittaavat Ruotsin, Saksan ja Kiinan heikot kasvunäkymät.

Suomessa asuntorakentaminen supistuu voimakkaasti tänä ja ensi vuonna. Tällä viikolla onkin kuultu rakennusyritysten konkursseista. Menneisyyden ennustamista sanotaan historiaksi. Yli viiskymppisten mieliin tulevat 1990-luvun alun lamavuodet.

Esimerkiksi Ylellä on uutisoitoitu, että keskiluokkaisilla perheillä ei ole enää varaa lasten harrastuksiin. Kohonnut polttoaineen hinta lisää matkakustannuksia, asuntolainojen korot tuntuvat kukkaroissa ja hintojen nousu näkyy kauppojen kassoilla.

Uutisten kommentointipalstoilla on näkynyt kirjoituksia, ettei esimerkiksi 1970-luvulla lapsia viety maksullisiin harrastuksiin. Kotona pelattiin kavereiden kanssa koronaa ja matkat tehtiin polkupyörillä. Ajat ja ihmisten tarpeet olivat tuolloin toiset. Tilastojen mukaan 1970-luvulla ruoan osuus perheiden kulutusmenoista oli neljännes, siis enemmän kuin asumisen osuus. Vuoden 2022 alussa ruoan osuus perheiden kulutusmenoista oli 12 prosenttia, asumisen osuus 30 prosenttia, kulttuurin ja vapaa-aikaan kului vajaa kymmenesosa.

1990-luvun lama vaikutti myös lapsiin. Aiheesta kirjoittanut toimittaja-tietokirjailija Sanna Kajander-Ruuthin mukaan laman kokeneet lapset pelkäävät aikuisena riskejä. Työpaikan pysymiseen tai rahan riittävyyteen ei uskota, omaa yritystä ei uskalleta perustaa.

Toisivatko harrastukset nuorille uskoa elämään ja sen jatkuvuuteen? Epäilemättä. Toki näitä aikoina on paljon pyydetty, mutta toivottavasti julkisia varoja ei leikata ensimmäiseksi lapsilta ja nuorilta, tulevaisuuden tekijöiltä.

Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.