Pääkirjoitus | 31.12.2020 07:53

Käppävuoden viimeinen päivä

Jos vuosi 2020 olisi vuositehtaan tuote, sitä voisi kai kuvailla maanantaikappaleeksi. Muistatteko vielä Beirutin massiivisen räjähdyksen, Iranin ja Yhdysvaltain alkuvuoden nokkapokan ja Brasilian sademetsien tuhoamisen? Jälkikäteen tuntuu, että vuoteen 2020 ei ole mahtunut kuin kaksi uutista: Covid19-pandemia ja Yhdysvaltain presidentinvaalit. Todellisuudessa maailmassa on tänäkin vuonna tapahtunut monenlaista hienoa, huonoa ja neutraalia. Puhumattakaan paikallisista asioista.
Vuodelta 2020 povattiin jo etukäteen julkisen talouden pohjanoteerausta, talouskasvun nollavuotta ja kansainvälisesti hullua. Sitä saatiin mitä tilattiin, mutta silti suomalaisia on vuoden lopussa enemmän kuin sen alussa, keskipalkka viime vuotta korkeampi ja kansalaiset keskimäärin maailman onnellisimpia. Etäkoulu on parempi, kuin ei koulua ollenkaan.

Loppuvuodesta sentään heräsivät henkiin tavallisen kuntalaisen kannalta tärkeimmät asiat. Ruskolla murehditaan Merttelän koululaisten tulevaisuudesta, Liedossa väännetään Keskuskoulusta. Molemmat koulukiistat ratkeavat kevään mittaan, samoin kuin seuraavien neljän vuoden aikana kunnissa korkeinta valtaa käyttävien valtuustojen kokoonpanot.
Pandemiasta Suomessa ja Tienoon alueella on selvitty maailman mittakaavassa mallikkaasti. Vitsaus ei ole ohi, mutta rokotusten myötä valoa tunnelin päässä näkyy jo. Jos viime kesänä peruttiin käytännössä kaikki, tulevaan kesään voi suhtautua optimistisesti. Ainakin hyviä uutisia on enemmän kertomatta kuin kerrottu.

Matti Lehtonen

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.