Pääkirjoitus | 19.11.2020 08:19

Sukupuolten tasa-arvo toteutuu Tienoossa

Viime viikon painotuoretta Tienoota selaillessa saattoi tehdä mielenkiintoisen havainnon. Lehdessä oli 31 toimituksen valokuvaa, joista ihmisiä oli 18:ssa. Mielenkiintoinen havainto oli se, että noista kuvista 16:ssa kohteena oli nainen tai ainakin naisoletettu henkilö tai henkilöitä.
Vielä vuosituhannen alussa vastaava otos olisi näyttänyt vastakkaiselta. Naisten rooli yhteiskunnallisina, julkisina toimijoina on kasvanut tasaisesti vuosikymmeniä. Kun naiset kouluttautuvat miehiä korkeammin, osallistuvat miehiä aktiivisemmin yhdistystoimintaan, perustavat yhä enemmän yrityksiä ja toimivat pitkään julkisissa viroissa, muutos näkyy väistämättä myös paikallislehden sivuilla.

Viime lehden naisten joukossa oli kunnanjohtajaa, tohtoriväittelijää, yrittäjää, urheilijaa, koululaista. All male -paneeleita näkee yhä harvemmin. Miehet ovat yliedustettuina esimerkiksi toimitusjohtajina tai johtavien julkisten virkojen haltijoina, mutta aika ja talouselämän muutokset korjannevat näitäkin vääristymiä.
Vääristymän korjaantuminen on hyvä asia. Sukupuolella ei silti ole itseisarvoa, ja muutos kertookin eniten ajan hengestä, zeitgeistista. Se kertoo myös kalkkeutuneiden sukupuoliroolien murtumisesta työelämässä, vaikka sarkaa vielä kynnettäväksi riittää.

Syitä muutoksen taustalla voi pohtia, eikä siihen riitä paikallislehden päätoimittajan kompetenssi. Voiko ollakin niin, että naisten nousu yhteiskunnan johtopaikoille on paitsi naisten itsensä ansiota, myös seuraus miesten alentuneesta suorittamisen tasosta?

Matti Lehtonen

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.