Pääkirjoitus | 05.11.2020 08:35

Hullu mies ja vaahtokarkki

Kun luet tämän tekstin, Yhdysvalloissa saatetaan jo tietää kenestä tuli maan presidentti seuraaviksi neljäksi vuodeksi. Todennäköisempää on, ettei vaalien voittajaa vielä varmaksi tiedetä. Liittovaltion vaalisysteemi kun on pohjoismaisella katsannolla varsin sekava. Eri osavaltioiden ääntenlaskukäytännöt poikkeavat toisistaan merkittävästi, ja ennakkoon annettuja ääniä lasketaan vielä ainakin loppuviikon ajan.
Yhdysvaltojen presidentinvaalit ovat saaneet koko syksyn ajan suomalaisessa mediassa enemmän aikaa ja tilaa kuin edelliset kotimaiset. Vaalien merkitystä on kuvattu historialliseksi, eikä pelkästään USA:n sisäisten ilmiöiden vuoksi. Ilmastosopimukset, kansainvälinen kauppa ja turvallisuuspolitiikka ovat koko maailman asioita, joihin jenkkipresidentillä on valtavat vaikutusmahdollisuudet. On siis myös suomalaisille väliä sillä, kenet kansa Valkoiseen taloon valitsee.

Ottamatta sen kummemmin kantaa kummankaan ehdokkaan puolesta, itärannikon intellektuellit ovat kuvailleet vaaliasetelmaa sanaparilla ”Crazy man vs. Marshmallow”, hullu mies vastaan vaahtokarkki. Onni olla suomalainen äänestäjä, joka voi valita harmaan eri sävyistä ilman riskiä täystuhosta.
Edelliset neljä vuotta ovat olleet ainakin tapahtumarikkaita. Jännittäviä tapahtumia on riittänyt, eikä niitä kaivattaisi lisää. Selvää voittoa ei tullut kummallekaan ehdokkaalle, mikä ennustaa jännittäville tapahtumille jatkoa.

Matti Lehtonen

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.