Pääkirjoitus | 29.10.2020 08:21

Yrittämisen pitää jatkua

Koskaan ennen Suomessa ei ole puhuttu yksityisistä yrityksistä nykyiseen malliin. Vielä parikymmentä vuotta sitten yrittäjäksi jouduttiin ja yrittäjät olivat jollain tavalla epäilyttäviä oman edun tavoittelijoita. Nyt yrittäjäksi ryhtyminen on toisen asteen ja korkeakoulujen opiskelijoiden keskuudessa legitiimi ammatti, mahdollinen urapolku ja tapa tehdä omasta elämästä itsen näköistä. Plussaa on maailman parantaminen, eikä haitaksi ole mahdollinen taloudellinen menestyminenkään.

Korona-aika on paljastanut yrittäjyyden kylmän kääntöpuolen. Moni pienyrittäjä ei ollut varautunut bisneksen äkkipysäykseen. Eipä ollut moni suuryrityskään. Konkurssiaalto odottaa Suomea ensi keväänä, kun määräaikaiset velkajärjestelyjen helpotukset lakkaavat. Jo nyt moni perustoiminnaltaan terve yritys on joutunut lopettamaan toimintansa.

Yrittäjät korostavat mielellään sitä, kuinka kaikki yhteiskunnan rahat tulevat lopulta yrityksistä ja niiden tuottamasta lisäarvosta. Totta toinen puoli, mutta hyvä olisi muistaa mainita, että yritykset toimivat julkisen vallan luomissa olosuhteissa. Ilman laadukasta koulutusta, lakia ja järjestystä tai yleisesti toimivaa infrastruktuuria toimintaedellytykset olisivat hankalammat ja toimialat rujompia. Silti nimenomaan lisäarvo, uudet innovaatiot ja parempi maailma tehdään yrityksissä.

Tämän lehden sisäsivuilla nippu paikallisia pk-yrittäjiä kertoo tarinansa. Jokaisessa niistä on perusvire: eteenpäin täytyy mennä. Sen asenteen soisi leviävän laajemmalle yhteiskuntaan, etenkin kun tulevaisuus lupaa lähinnä vaikeuksia, eikä aurinkoista vastarantaa vielä näy.

Matti Lehtonen

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.