Pääkirjoitus | 22.10.2020 08:24

Ampujan pitää tietää, mitä ampuu

Urho Kaleva Kekkosen kansallispuistossa, Savukosken kunnassa, syvällä korvessa ampui metsästäjä maastopyöräilijän viime viikonloppuna. Poliisitutkinta on kesken, mutta spekuloida voi lähinnä onnettomuuden ja tahallisen teon välillä. Metsästäjä oli joko luullut maastopyöräilijää saaliseläimeksi, ampunut ohi jostain toisesta maalista tai kääntänyt piipun tarkoituksellisesti maastopyöräilijää kohti. Kaikki vaihtoehdot ovat huonoja ja joka osapuolelle traagisia. Jos teko oli tahaton, metsästäjän huolimattomuus oli vakavinta mahdollista sorttia.
Metsissä liikkuu tähän aikaan vuodesta runsaasti väkeä. Sienestäjien ja retkeilijöiden kanssa samalle reviirille pitäisi mahtua myös metsästäjäporukoiden, isojen ja pienten. Jahtiin osallistujilta itseltään vaaditaan lähtökohtaisesti oransseja huomiovaatetuksia, mutta muilta metsän kulkijoilta niitä ei edellytetä. Toki jo itsesuojeluvaistoa seuraamalla voi tehdä oikeita vaatevalintoja. Silti, vaikka maastopyöräilijä pukeutuisi tarkka-ampujien naamiovarustukseen, vastuu laukauksesta on aseen käyttäjällä.
Oranssit vaatteet tai ei, hirvieläinten ampumiseen vaaditaan Suomessa ampumatestin läpäisy. Aiemmin ammuttiin liikkuvaan maaliin, nykyään riittää vähempi. UKK:n puiston tapauksessa ei ollut kyse ampumataidosta vaan vääristä valinnoista. Linnustamassa ollut metsästäjä oli valinnut aseekseen kiväärin, eikä tyypillisemmin käytettävää haulikkoa. Erikoinen asevalinta, väärä tunnistus ja väärä laukaisupäätös tekivät rumaa jälkeä.

Matti Lehtonen

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.