Pääkirjoitus | 17.09.2020 08:15

Sairaanhoitopiiri maksajiensa varassa

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin esitys 11 miljoonan euron keräämisestä jäsenkunniltaan ei tule yllätyksenä. Puolen vuoden ajan rahaa on käytetty kaikkeen sellaiseen, jota ei budjetinteon aikaan osattu edes ajatella. Suojavälineistä, koronatestauksesta, tilojen erityisjärjestelyistä ja henkilöstön ylitöistä on kertynyt piirille miljoonalasku. Kuntien maksuosuudet ovat pudonneet ennakoidusta 25 miljoonaa euroa, kun kiireetöntä perushoitoa on lykätty. Tämä raha on tällä hetkellä kunnissa, mutta sitä tarvitaan tulevaisuudessa hoitovelan purkamiseen.

Ennestään tyhjätaskuille kunnille lisärahatoive on kitkerä. Apuun huudellaankin valtiota, jonka lupaama tuki — 15 miljoonaa euroa — kattaa alle puolet sairaanhoitopiirin tarpeesta.

Kuntalainen tai kuntapäättäjä saattaa ajatella, että taas kupataan kuntaa ja lähetetään rahaa keskuskaupunkiin. Käytännössä rahaa kuitenkin vain siirretään yhdestä julkisesta taskusta toiseen. Sairaanhoitopiiri kun tuottaa palveluita nimenomaan kuntalaisille, ei itselleen.

Koronalasku on jo nyt valtava, eikä loppua näy. Moni on jo arvioinut, että terveydelliset haitat lykätystä ja perutusta terveydenhuollosta ja erikoissairaanhoidosta ovat varsinaista koronavirusta vakavammat. Perustoiminnan pitää pyöriä viruksesta huolimatta. Maksamatta jättäminen ei ole kunnissa mahdollista.

Matti Lehtonen

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.