Pääkirjoitus | 03.09.2020 08:24

Kuntavaaleissa vähän luvattavaa

Huhtikuussa järjestettävät kuntavaalit tulevat yllättävän nopeasti, ja kuntapuolueet alkavat pikkuhiljaa heräillä. Vaalit ovat monin tavoin poikkeuksellisen merkittävät. Taloustilanne on sekä kuntien että valtion tasolla historiallisen huono, koronakriisi mahdollisesti päällä vielä vaalien aikaan ja tehtävänä vain ikäviä päätöksiä. Niin kuin Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho Liedossa viikko sitten totesi: kukaan ei voi luvata mitään.
Silti kuntavaalit ovat tavallisen kansalaisen kantilta ehkä ne tärkeimmät. Valtuustoissa ja lautakunnissa päätetään kaavoituksesta, terveydenhuollosta, koulutuksesta ja maankäytöstä. Päättämään halutaan mahdollisimman laaja kattaus erilaisia ihmisiä, mielellään kuitenkin motivoituneita ja omien alojensa asiantuntijoita.
Ruskolla kuntavaalien tulokset ovat useamman kauden ajan olleet tavallaan triviaaleja. Valtuustossa on vallinnut vahva konsensushenki ja asiat päätetty yhdessä. Mikäs siinä päättäessä, kun kaikki saavat aina jotain, niin positiivinen poikkeus Ruskon kunta on Suomen kuntakartalla ollut.
Liedossa tilanne on epävakaampi. Äänikuningatar ja kansanedustaja Anne-Mari Virolaisen (kok.) muuton myötä kokoomuksen vetovoima vähenee, mikäli puolue ei sopivaa paikkaajaa löydä. Perussuomalaiset meinaavat tuplata paikkamääränsä, vihreät taas profiloituvat erityisesti koulujen kautta. Rahat ovat loppu ja edessä kipeitä päätöksiä. Vastuunkantajia kaivataan.

Matti Lehtonen

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.