Pääkirjoitus | 20.08.2020 08:03

Kotipesä kuntoon kun maailma myrskyää

—Kai sitä maailmanloppua on mukavampi odotella uudella terassilla, pohtii rakennustarvikemyymälän keskikastin pomo.
Puhe on tietysti kevään ja kesän remonttibuumista. Puolen vuoden aikana Suomessa on kunnostettu, rakennettu ja remontoitu taloja kivijaloista piipunharjaan. Rautakaupat, rakennustarvikemyymälät ja korjausrakentamisen ammattilaiset kiittävät.
Kesän aikana myös mökkimyynti kävi kuumana. Tavallisesti myymättä jäävät kuivan maan mökit kelpasivat yhtäkkiä nekin, kun suomalaiset etsivät itselleen pakopaikkaa maailman pahuudelta, muilta ihmisiltä ja taloyhtiön rappukäytäviltä. Venekuumetta on liikkeellä, ja poliisin ja merivartioston mukaan veneitä onkin näkynyt Saaristomerellä ja Selkämerellä ennätysmäärä.
Mikäli työpaikka on pysynyt, rahaa kotimaiseen kulutukseen on jäänyt tavallista enemmän. Ulkomaanmatkat ja ravintolareissut ovat jääneet tekemättä, kotihommille on ollut aikaa.
Jos taas työpaikka on ollut katkolla tai oman yrityksen myynti tyssännyt, rahat ovat loppuneet nopeasti. Epidemian onkin kerrottu lisänneen yhteiskunnan eriarvoisuutta merkittävästi. Suomessa tosin sairastuminen tai eristys ei tarkoita välitöntä henkilökohtaista konkurssia. Lomautusjärjestelmä ja ansiosidonnainen kantavat palkansaajan kuilun yli, yrittäjillä onkin sitten vaikeampaa.
Suomen talouden kerrottiin toisella vuosineljänneksellä pudonneen "niin vähän, että sitä on vaikea uskoa". Kun talouden rattaiden polttoaineena usein on nimenomaan usko ja toivo paremmasta tulevaisuudesta, sopii toivoa lukujen pitävän paikkansa.

Matti Lehtonen

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.