Pääkirjoitus | 06.08.2020 00:00

Koronakamppailun seuraava vaihe alkamassa

Suomen kunnissa palaillaan pikkuhiljaa (uuteen) normaaliin ensi viikolla. Koulut alkavat, kesälomat ovat takana ja ihmiset palaavat kotipaikkakunnilleen. Kevään etätyöt ja -koulut ovat muisto vain.

Tai sitten uudelleen edessä. Maailmalta kantautuu huolestuttavia uutisia eri maiden pahentuvasta koronatilanteesta. Käppyrät osoittavat koilliseen, eivät kaakkoon. Suomessa tautitilanne on ollut koko kesän vakaa, rauhallinen ja sanalla sanottuna hyvä. Kymmenkunta uutta tartuntaa päivässä on toki jotain, mutta verrokkimaihin verrattuna murto-osa. Puhumattakaan tarkkailuluokkamaista kuten Yhdysvalloista, Brasiliasta tai Venäjästä.

Huolestuttaako koronassa enemmän itse virus vai sen vaikutukset talouteen? Vastaus riippuu vastaajasta, mutta molemmat koskevat koko yhteiskuntaa. Mikäli tauti leviää, rajoitustoimia otetaan uudelleen käyttöön. Hengityssuojaimen käyttö ei ole enää vitsi, ylireagointia tai kömpelöä erikoisuudentavoittelua.

Suomalaisille luontainen kahden metrin turvaväli on auttanut. Olemme myös oppineet pesemään käsiämme, ja kesäkin tuli oikeaan aikaan. Syksyn mittaan mitataan kansalaisten jaksamista, sillä kaikki on loppujen lopuksi meistä itsestämme kiinni. Keinot ovat olemassa, kunhan kansalaiset niihin tarttuvat.

Matti Lehtonen

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.