Pääkirjoitus | 23.07.2020 09:12

Moni mielii olla yhteiskunnallinen kevytvaikuttaja

Sitran kyselyyn vastanneista suomalaisista kolme neljästä kokee itsensä yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi tai on kiinnostunut yhteisistä asioista. Noin kolmasosa kyselyyn vastanneista lukeutuu niin sanottuihin kevytvaikuttajiin, jotka ottavat mieluusti kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, jos sen voi tehdä helposti ja omilla ehdoilla. Esimerkiksi kotoa käsin tai ostamalla reilun kaupan banaaneja.

Kysely liittyy Sitran vanhempien neuvonantajien Liisa Hyssälän (kesk.) ja Jouni Backmanin (sd.) käynnistämään Kansanvallan peruskorjaukseen. Pitkään ja syvällä politiikassa toiminut kaksikko totesi, että Suomen yli 100-vuotisen edustuksellisen demokratian rakenteet eivät enää vastaa nykyajan ja tulevaisuuden tarpeita.

Hyssälä ja Backman päätyivät analyysissään siihen, että on ratkaistava keinot kansalaisten osallisuuden ja suoran demokratian lisäämiseen sekä puolueiden ohjelmatyön vahvistamiseen. Ajatus maistuu aika ristiriitaiselta, koska väki pakenee puolueista henkensä edestä.

Millainen se kevytvaikuttaja sitten on? Hän saattaa käydä äänestämässä, jos sää on vaalien aikaan hyvä muttei liian hyvä. Hän voi laittaa nimensä nettiadressiin jonkin kannatettavaksi katsomansa asian puolesta. Hän voi nousta ihan konkreettisesti takajaloilleen, jos lähimetsään aletaan kaavoittaa lisää samanlaisia asuntoja, joissa hänkin asuu ja joka on ominut lähimetsän "minun metsäkseni".

Kevytvaikuttamisen "heavy userit" kirjoittavat iltamyöhään manifestinomaisia viestejä erilaisiin somen keskusteluryhmiin. Silloinkaan ei ehkä tärkeintä ole, mitä sanotaan, vaan miten sanotaan.

Nykyisessä kansanvallassa hyvin moni asia etenee edelleen poliittisten puolueiden kautta. Harvassa ovat ne eduskuntaan pyrkivät muut ryhmittymät, jotka saavat edustajansa säätämään lakia. Puoluerakenne tulee elämään vielä vuosikymmeniä.

Suhtautuminen lainsäädäntöön nousee esiin myös Sitran kyselyssä. Neljännes vastanneista olisi valmis olemaan noudattamatta huonoksi koettua lakia. Ainakin maanteillä tuo neljännes näkyy selvästi.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.