Pääkirjoitus | 09.07.2020 08:44

Kuntavaalit kolkuttavat pian ovella

Kuntapolitiikan kenttä on lomille vaipuneessa maassa perin hiljainen, vaikka kuntavaaleihin ei ole aikaa kymmentä kuukauttakaan. Tienoon alueella vain Liedon vihreät ovat julkaisseet ensimmäiset ehdokkaansa. Puolue on myös ilmoittanut tavoittelevansa huomattavasti nykyistä useampia paikkoja 43 edustajan kunnanvaltuustoon.

Turussa sekä demarit että vihreät oivat myös avanneet listojaan.

Kuntavaalit 2021 järjestetään sunnuntaina 18. huhtikuuta. Ennakkoäänestys on 7.—13. huhtikuuta. Vuoden 2017 kuntavaalien jälkeen rekisteröidyistä uusista puolueista Sininen tulevaisuus ja Liike Nyt ovat ilmoittaneet aikomuksensa osallistua vaaleihin asettamalla ehdokkaita omilla listoillaan. Miten se heijastuu Tienoon alueella, jää nähtäväksi.

Moni politiikka seuraava on arvioinut, että puolueiden on vaikeaa ainakin pienissä kunnissa saada täysiä ehdokaslistoja. Päättäjän paikka ei tunnu erityisen houkuttelevalta, kun edessä on toimintojen sopeuttamista, mahdollisesti palvelujen leikkaamista sekä verojen korotuksia. Ehdokkaaksi ryhtymisen este on toisaalta aika nurinkurinen, sillä nyt jos koska tarvittaisiin kaikki vahvat voimat luotsaamaan kotikuntaa eteenpäin haastavassa tilanteessa. Ehdokkaaksi lähtemisen pitäisi olla varsinkin nuorille perheellisille, koulutetuille ja yhteiskunnassa muutenkin mukana oleville kansalaisvelvollisuus, koska seuraavalla nelivuotiskaudella ei pelasteta pelkästään nykypäivää vaan rakennetaan vahvasti tulevaisuutta.

Pessimisti pelkää, että ehdokaskato käy, ja osa vielä voimissaan olevista konkareista saattaa luopua. Mutta ei huolta, sillä aina sen verran ehdokkaita ilmoittautuu, että valtuustot saadaan täytetyiksi.

Toinen suuri huoli on sitten siinä, saadaanko kuntalaiset äänestämään. Merkit alenevasta aktiivisuudesta kaikissa yleisissä vaaleissa ovat huolestuttavia.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.