Pääkirjoitus | 02.07.2020 08:44

Säät tarjosivat ajankohtaista puheenaihetta

Väitetään englantilaisten keskustelevan paljon säästä., mutta kyllä sääilmiöt ovat meitä lounaissuomalaisiakin tänä vuonna puhuttaneet. Talvea ei ollut ollenkaan, kevät kulki hieman niin ja näin, mutta sitten tuli kuuma kesäkuu, joka päättyi ukkosen rytinään ja vesisateisiin.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuu oli noin puolessa Suomen pitkäaikaisista havaintopaikoista ennätyksellisen lämmin.

Ennätyslämpötilat painottuivat maan länsipuoliskolle, jossa meteorologi Pauli Jokisen mukaan poikkeama tavanomaiseen oli jopa 4—5 astetta. Hellelukemia mitattiin jossain päin Suomea yhteensä 21 päivänä, mikä on eniten digitoidun aineiston aikakaudella eli vuodesta 1961.

Havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Turun Artukaisten asemalla, yhteensä 17 kappaletta, joten ei ihme, että Tienoon alueella monet jo valittivat tukalasta kuumuudesta. Kuumuus ja kuivuus lisäsivät myös maastopalojen riskiä, joka toteutui ainakin Paattisilla ja Liedossa kesäkuun aikana.

Vaikka kesäkuu päättyi sateisiin, kuukauden kokonaissademäärät jäivät tavanomaista selvästi pienemmiksi maan länsiosassa.

Pitkään on puhuttu ilmastonmuutoksesta, joka kasvattaa sään ääri-ilmiöitä. Myrskyt, rankat sateet ja vastavuotoisesti hetkelliset paukkupakkaset ja massiiviset lumisateet vaikuttavat elämäämme jatkossa entistä selvemmin. Vaikka voidaan aina sanoa, että jokin lämpötila tai sademäärä mahtuu normaaleihin vaihteluväleihin, on erilaisiin ääri-ilmiöihin syytä varautua. Yhdyskuntia täytyy rakentaa niin, ettei kaikki ole yhtä ja samaa suurta asfalttikenttää, vaan vedelle pitää olla muitakin reittejä kuin teiden alikulut ja liikehuoneistojen kellarit. Sähkökatkoksia on onnistuttu vähentämään maakaapeloinnilla, mutta — kuten alkuviikon itäsuomalaisista myrkyistä havaittiin — pahan myräkän aikaansaamat katkokset voivat häiritä normaalia arkea pitkään.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.