Pääkirjoitus | 28.05.2020 11:38

Maanantai poistaa liikenteestä muutamia riskejä

Kesäkuun alussa voimaan tuleva uusi tieliikennelaki muuttaa muutamia liikennekäytänteitä myönteiseen suuntaan. Vaikka jokaisen kuljettajan velvollisuus on sovittaa nopeutensa muun liikenteen mukaiseksi, yksi hyvä uudistus on, että kevytperävaunuyhdistelmien suurin sallittu nopeus nousee 80 km/h:sta sataseen. Tähän saakka, jos kärryn vetäjä on noudattanut moottoritiellä kahdeksankympin rajoitusta, takaa 120 km/h ajaneen eteen hitaampi ajoneuvo ilmestyy yllättäen ja vauhtien erilaisuus muodostaa riskin.

Muutos koskee kuitenkin vain henkilö- ja pakettiautoa, johon on kytketty luokittelumassaltaan enintään 750 kilon painoinen perävaunu sekä moottoripyörää, johon on kytketty perävaunu.

Myös matkailuautoilla, joiden kokonaismassa on enintään 3.500 kiloa, saa moottoritiellä ajaa 120 km/h, jos tiellä on sellainen rajoitus.

Uuteen tieliikennelakiin sisältyy liuta liikennemerkkejä, joiden opettelemiseen kannattaa keskittyä jo ennen kuin niitä tien varsille pysytetään. Yksi uusista merkeistä on vähimmäisnopeutta määräävä liikennemerkki. Sen käytöstä ei vielä ole varsinaisia suunnitelmia, mutta esimerkiksi Turun Ohikulkutien kaltaisille nelikaistaisille teille se sopisi, koska nykyisellään tiellä saa ajaa satasta, ja samoilla kaistoilla kulkee traktoreita ja kaivinkoneita, joiden väistely kaistanvaihtoineen saattaa aiheuttaa äkkijarrutuksia ja ne taas peräänajonvaaroja.

On selvää, että kaikkien pitää päästä liikkumaan sujuvasti ja ilman kohtuuttomia kiertoreittejä, mutta jossain kohdin on ylinopeuksien karsimisen rinnalla kiellettävä myös selvästi muuta liikennettä matalammat ajonopeudet ainakin silloin, kun ne johtuvat ajoneuvojen teknisistä nopeuksista.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.