Pääkirjoitus | 23.04.2020 09:05

Kouluaterian tärkeys korostuu poikkeusaikana

Suomi on niitä harvoja hyvinvointiyhteiskuntia, jotka tarjoavat koululaisilleen maksuttoman aterian. Perinteet meillä ovat pitkät.

Turun kouluissa aloitettiin ilmaisen kouluruoan tarjoaminen varattomille koululaisille vuonna 1833, mutta varsinaisena maksuttoman kouluruokailun alkamisvuotena pidetään vuotta 1948. Peruskouluun siirryttäessä 1970-luvulla laki edellytti, että kaikkien peruskouluikäisten tuli saada ilmainen lämmin ateria. Samalla tämä oikeus laajennettiin myös lukioihin ja ammattikouluihin.

Kouluateriasta on puhuttu taas, kun koronaepidemia on siirtänyt oppilaat koteihin etäopetukseen.

Ruskolla alettiin viime viikolla jakaa peruskoulun etäopiskelijoille ruokapaketteja. Ruokaa annetaan kahdesti viikossa kaikille jakeluun ilmoittautuneille.

Liedossakin käynnistettiin etäoppilaiden ruokajakelu. Ruokakasseja ei ole tarkoitettu kaikille, vaan kunta jakaa niitä ikään kuin sosiaalisin perustein apua ja tukea tarvitseville etäkoululaisten perheille. Asiasta tiedottamisessa oli kiistatta ongelmia, koska kaikki halukkaat eivät saaneet tarpeitaan ennen ensimmäistä jakoa kunnan tietoon. Tämä herätti muun muassa sosiaalisessa mediassa vilkasta mielipiteenvaihtoa.

Tiedotusta arvosteltiin, mutta kassin sisältöä kiitettiin. Kunnanjohtaja Esko Poikela sanoo tämän päivän Turun Tienoossa, että ruokakassien jakelu sujui hyvin, vaikka kunta odotti huomattavasti pienempää tarvitsijoiden määrää.

Turussa etäoppilaat saivat aluksi käydä kouluilla ruokailemassa, mutta käytäntöä muutettiin niin, että hakija saa ateriapaketin mukaansa ja aterian saanti edellyttää ennakkoon ilmoittautumista.

Kouluateria on tarpeellinen, ja aika monelle lapselle se on päivän ainoa lämmin ateria. Varsinkin monilapsisessa perheessä nyt kotona olevien lasten ruokkiminen tuntuu perheen kukkarossa. Sen vuoksi mahdollisuus saada verovaroin kustannettu päivittäinen kouluateria tai sen ainekset on tärkeä ja terveyttä edistävä asia, joka myös turvaa tasa-arvoa.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.