Pääkirjoitus | 02.04.2020 08:46

Keväästä on monelle tulossa pitkä

Hallitus päätti maanantaina jatkaa koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi aiemmin päätettyjä rajoitustoimia 13. toukokuuta saakka. Se tarkoittaa, että isompia väenkokouksia ei sallita, yli 70-vuotiaille ja muille riskiryhmiin kuuluville suositellaan pysyttelemistä omissa oloissaan omatoimisessa karanteenissa.

Keväästä näyttää tulevan pitkä, sillä myös varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen rajoituksia jatketaan kuukaudella 13. toukokuuta saakka eri kouluasteilla. Opetuksen poikkeusjärjestelyjä varaudutaan samalla jatkamaan lukukauden loppuun asti, jos epidemian rajoittaminen sitä vaatii. Todennäköistä on, että kevään valmistujaiset ja yo-juhlat jäävät pitämättä.

Kun kevät etenee, nyt etäopetuksessa olevat lapset ja nuoret saattavat kypsyä opiskelemaan ja viettämään myös muuten aikaa kotona. Vanhemmilla on tässä suuri vastuu keksiä vapaa-ajan tekemistä, joka ei edellytä isompiin porukkoihin menemistä.

Tässä etätyö-, etäopiskelu ja karanteeniajassa on silti pakko pitää mielessä, että nämä kaikki uhraukset tehdään yhteiseksi hyväksi. Sen vuoksi, ettei koronaepidemia roihahda täyteen voimaansa samanaikaisesti. Selvältä näyttää, että meistä kovin moni saa tartunnan, mutta jos sairastumme porrastetusti, sairaanhoito pystyy toiminaan.

Talous romahtaa tukitoimista huolimatta. Etenkin majoitus- ja ravitsemusalalla on kovat ajat, sillä ravintoloiden, kahviloiden ja anniskelupaikkojen sulku päättyy näillä näkymin vasta toukokuun lopussa.

Koronakevät on koettelemus monelle niin taloudessa kuin kotona. Kotiinkeskittyvä oleminen ilman ulkopuolisia tilaisuuksia tai ravintolamahdollisuuksia tule olemaan iso koetinkivi perhesovulle ja parisuhteille. Toivottavasti me sen kaiken jaksamme.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.