Pääkirjoitus | 20.02.2020 08:52

Oleellisinta on, että jakelu toimii joka päivä

Medialiiton teettämän selvityksen mukaan valtaosa suomalaisista kannattaa postin päiväjakelun yhdistämistä sanomalehtien aamujakeluun. Medialiitto on ehdottanut, että kirjeet, aikakauslehdet ja muu päiväposti jaettaisiin taajamissa jo varhain aamulla yhtä aikaa sanomalehtien kanssa.

Taajamissa asuville uudistus olisi pelkästään positiivinen, jos Postin nykyinen jakamaton päivä eli tiistai palautuisi taas jakopäiväksi. Se, että aamujakelussa jaettaisiin edellisen päivän kirjepostit, ei palvelua olennaisesti heikentäisi, koska nykyisinkin kirjeposti saattaa viipyä matkalla lähettäjä saajalle useita vuorokausia.

Jo nyt aamun varhaiskanto tuo monia aikakauslehtiä ja kirjeitä, jotka ennen saapuivat Postin toimittamina vasta myöhään iltapäivällä. Valtio itsekin on huomannut, ettei sen omistama Posti kykene toimimaan luotettavasti. Esimerkiksi Turun seudulla verottajan kirjeet jakaa Lounais-Suomen Tietojakelu, joka toimittaa muun muassa torstaiset Turun Tienoot.

Miten sitten tilanne muuttuisi haja-asutusalueella, joka ei ole varhaisjakelun piirissä? Nythän "päiväpostin" mukana kulkevat tilatut lehdet harvoin päätyvät saajalleen ilmestymispäivänä. Oli jakajayritys tulevaisuudessa sitten Posti tai joku muu toimija, tässä kohdin on parantamisen varaa. Ei voi olla niin, että vaikka ihminen on jo vuosikymmenet sitten käynyt jo Kuussa, sanomalehden kulku kustantajalta tilaajalle saattaa kestää niin, että maanantain lehti tulee torstaina ja torstain lehti maanantaina.

Lehtiala on ollut pitkään omituisen paradoksin edessä: jakelun taso laskee, mutta jakelun hinnat nousevat.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Fagerström | 14.11.2020 11:40

Ei missään tapauksessa. Nämä eivät kykene jakamaan edes tilattua Turun Sanomaa asiakkaalle. Tietojakelu on suuri vitsi!

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.