Pääkirjoitus | 23.01.2020 09:40

Osaammeko iloita kesien pidentymisestä?

Tammikuun kuuden asteen lämpötilassa toiset kaipaavat talvea, toiset odottavat jo kesää. Lumenaurausurakoitsijat eivät pääse tienaamaan, urheiluvälinekauppiaalla jää suksia ja luistimia varastoon, hiihtoniilot itkevät tekemättömien latujen perään. Vanhan kansan ihmiset pelkäävät, että tällä menossa hiihtäminen on nouseville polville ihan tuntematon kansalaistaito.

Ilmastoalan julkaisun International Journal of Climatology -lehden mukaan terminen kesä pidentyy Suomessa lähivuosikymmeninä arviolta 4—5 päivää vuosikymmenessä. Vastaavasti terminen talvi lyhentyy Pohjois-Suomessa noin viidellä päivällä, Etelä-Suomen rannikkoalueilla jopa yhdeksällä päivällä kymmenessä vuodessa.

Termiseksi kesäksi luetaan se aika vuodesta, kun vuorokauden keskilämpötila on yli 10 astetta ja termiseksi talveksi aika, kun keskilämpötila on pakkasella.

Kesän piteneminen koskee parhaiten Lounais-Suomea, jossa tämän vuosisadan puolivälin tienoilla terminen talvi jää tulematta useammin kuin joka kolmas vuosi. Terminen kevät alkaa joka kolmas vuosi vähintään 10 vuorokautta etuajassa.

Puhe siitä, että ilmastonmuutos on hölynpölyä, alkaa vuosi vuodelta menettää uskottavuuttaan. Vaikka tekisimme mitä toimia, ne vain hidastavat — eivät torju — muutoksen vaikutuksia. On siis syytä varautua siihen, että syksy alkaa lokakuun alussa ja jatkuu helmikuun loppuun. Tuon ulkopuolista aikaa voidaan sitten kutsua kevääksi ja kesäksi.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.