Pääkirjoitus | 12.12.2019 10:10

Sateet nostavat jokien ja pohjaveden pintaa

Viime viikkojen sateet ovat saaneet maakunnan joiksi karttaan merkityt purot näyttämään paikoin aivan joilta, ja lauhan sään ansiosta sateet ovat myös imeytyneet maaperään. Pohjavesien pinnat ovat nousussa. Tämä on erinomainen uutisen sellaisille kunnille, jotka hoitavat vesihuoltonsa pohjavesilähteistä.

Ruskolla on pari vuotta eletty harkinnanvaraisessa pohjavesiniukkuudessa. Toissa kesänä pidettiin matonpesupaikkoja suljettuina, ja viime talvena luistelujäitä jäädytettiin Ruskon kunnassa muualla kuin Vahdolla jokivedellä.

Pienissä ja keskisuurissa pohjavesimuodostumissa ovat pohjavesivarannot täydentyneet. Pohjaveden pinnat ovat suuressa osassa maata lähellä ajankohdan keskiarvoja. Paikoitellen maan eteläosissa pinnat ovat jopa 10—20 senttiä ajankohdan keskiarvoja ylempänä. Suurissa pohjavesimuodostumissa useamman kuivemman vuoden vaikutus näkyy yhä, ja pinnankorkeudet ovat yleisesti 15—40 senttiä alle ajankohdan keskiarvojen.

Pintojen nousu syksyn mittaan on hyvä asia, sillä pohjaveden muodostuminen pysähtyy vähitellen, kun maa routaantuu.

Liedossa ja Turussa ei olla riippuvaisia omista pohja- tai pintavesivaroista, koska alueelle johdetaan Kokemäenjoen vedestä suodatettua tekopohjavettä. Turun Seudun Vesi Oy:llä on varauma myös tekopohjaveden myymiseen Ruskolle. Tällainen mahdollisuus kannattaa vesiomavaraistenkin pitää mielessä.

Lounais-Suomen jokien virtaamat ovat käväisseet ylhäällä. Esimerkiksi Aurajoki nousi marraskuun lopussa syksyn korkeimmalle tasolle lauhan ja sateisen sään myötä. Kylmeneminen kääntää jokien pinnat laskuun. Tosin tulvavaroitus on edelleen voimassa 15. joulukuuta saakka, koska Varsinais-Suomessakin joet ovat paikoin tulvineet alavimmille pellolle. Jos sateet jatkuvat, jokivesi huuhtelee vielä joulun alla rantapeltoja ja samalla niistä ravinteita kohti Saaristomerta.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.