Pääkirjoitus | 05.12.2019 08:50

Politiikan seuraajille näytettiin ovea

Hallituskriisin kuvatuin kohde kaikessa sähköisessä mediassa oli kokoushuoneiston ovi. Oven sisäpuolella oli eri puolueiden eduskuntaryhmiä tai puoluehallituksia, toisella puolella hampaisiin saakka aseistettu joukko kameramiehiä ja toimittajia.

Hallitusohjelmassa puhutaan avoimuudesta, ja hallituksella oli ensimmäistä kertaa myös viestintästrategia, jossa korostetaan avointa tiedonvälitystä. Kriisin alla ja sen aikana tuo avoimuus oli tipotiessään. Edes aktiiviseuraaja ei saanut paljon irti tulevista kuvioista, kun eräskin puoluejohtaja joka tilanteessa toisti kuin papukaija samaa lausetta siitä, että nykyinen hallituspohja on oikea ja kokoonpano hyvä, kunhan löytyy keskinäistä luottamusta isänmaan asioiden eteenpäin viemiseen. Tämä kaikki on totta, mutta draaman kaaria mielivässä julkisessa todellisuudessa odotetaan koko ajan uusia avauksia tai ainakin mieleen jääviä uusia sanontoja.

Olennaista niin kansainvälisesti, kansallisesti kuin myös paikallisesti on uuden hallituksen työn käynnistyminen mahdollisimman nopeasti. Vaikka se välillä onkin niin hupaa seurata, politiikka ei ole mitään teatteria, vaan hallituksen ja sen ministerien toiminnalla on heijastusvaikutuksia ihan paikalliselle tasolle, jopa perheiden ja yksilöiden arkeen. Eduskunta säätää uuden lain tai muuttaa vanhaa lakia useimmiten nimenomaan hallituksen esityksestä.

Yksi kansalaisia kismittävistä asioista on se, että eduskunnan voimasuhteet eivät muodostu mielipidekyselyiden vaan vaalien tuloksen perusteella. Kesken vaalikauden ei voi myöskään järjestää pudotuspelejä tv-ohjelmien tapaan. EK-talo ei ole BB-talo. On vain noudatettava demokratian turvasi asetettuja pelisääntöjä.

Seuraavat eduskuntavaalit pidetään keväällä 2023.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.