Pääkirjoitus | 28.11.2019 08:39

Oma asunto ei aina tuottava sijoitus

Väki pakkautuu entistä tiiviimmin kasvukeskuksiin ja niiden liepeille. Samalla, kun laaja maaseutu ihan maakuntien tasolla autioituu, tapahtuu eriytymistä myös kaupunkiseuduilla ja keskuskaupungeissakin. Reuna-alueilla esimerkiksi asuntojen hinnat eivät juurikaan kasva. Sitä rahaa, jonka on rakentamiseen tai ostamiseen ja remonttiin satsannut, ei takaisin saa.

Ahkera asuntopolitiikan keskustelija, Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola totesi tuoreessa blogikirjoituksessaan, että asuntoon on pakko suhtautua kuin autoon eli käytettynä sen hinta alenee. Metsola antaa ymmärtää, että se aika on mennyt, jolloin pidettiin itsestään selvänä, että omistusasuja vaurastui asuessaan, koska asunnon hinta kiipesi vuosikymmenestä toiseen ylöspäin.

Sinänsä omistusasuminen on edelleen sikäli kannattavaa, että varsinkin omaksi maksettu asunto syö vähemmän kuluja kuin vastaavan kokoisessa huoneistossa tai omakotitalossa vuokralla asuminen. Mutta sijoituksena asunto tuottaa parhaiten, kun sen hankkii jollekin toiselle vuokrattavaksi.

Tienoon alueellakin tapahtuu eriytymistä; kunnan tosissa osissa asunnon ostaminen on kalliimpaa kuin muutaman kymmenen kilometrin päässä, vaikka kyse olisi samanlaisesta pakettitalosta ja hinnoittelussa otettaisiin tontin arvo huomioon. Sijainti ratkaisee.

Sijainnin lisäksi tarvitaan kysyntää ja realistista hinnoittelua. Sellaiset talot, joilla omistaja aikoo tehdä huomattavaa tiliä, jäävät pitkäksi aikaa myymättä. Ja kun hintaa sitten pudotetaan, syttyy markkinoita seuraavalle epäilys, että minkähän arvoinen ja minkä kuntoinen tuo talo on, kun sen hintaa oli noin paljon varaa pudottaa. Liian pitkään ja turhan monilla välittäjillä myynnissä olleet kohteet "saastuvat", minkä vuoksi niitä vedetäänkin ainakin väliaikaisesti pois myynnistä.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.