Pääkirjoitus | 21.11.2019 08:49

Maakunnan miehiä etsitään vauvatalkoisiin

Tyksin naistenklinikalla aloitetaan ensi vuoden alusta lahjasiittiöhoidot. Toiminta tarkoitta sitä, että itselliset naiset ja naisparit voivat tulla raskaaksi julkisen terveydenhuollon kautta.

Naistenklinikan lapsettomuushoitoyksikön osastonylilääkäri Antti Perheentupa kuuluttakin nyt spermanluovuttajia Varsinais-Suomesta. Ihan kuka tahansa ei tule kysymykseen kuten normaalitapauksissa, vaan luovuttajan tulee olla terve ja tupakoimaton 18—45-vuotias mies. Siemennesteen laadun tulee täyttää vaaditut kriteerit siittiömäärän ja liikkuvuuden osalta. Luovuttajan kromosomisto ja veriryhmä testataan. Kromosomiston tulee olla normaali.

Spermapankkien ympärillä on vuosikymmenet käyty keskusteluja siitä, pysyykö isä nimettömänä, vai tuleeko esimerkiksi perinnönjaon yhteydessä esiin yllätyslapsia, joista sukusolujaan luovuttaneella miehellä ei ole ollut aavistustakaan.

Nyt voimassa olevan hedelmöityshoitolain mukaisesti kaikki sukusolujen luovuttajat on rekisteröitävä. Tällöin hoidon seurauksena syntyneellä lapsella on 18 vuotta täytettyään mahdollisuus halutessaan saada selville biologisen isänsä henkilöllisyys.

Sukusolujen luovuttajista pidetään rekisteriä. Siinä otetaan myös huomioon siemennesteen käyttötarkoitus. Jos luovuttaja antaa suostumuksensa, on siemennestettä mahdollista käyttää paitsi lapsettomien pariskuntien hoitoon, myös itsellisten naisten ja naisparien hoitoon.

Maakunnan miehiä etsitäänkin nyt luovuttamaan elämän alkuja.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.